Λειτουργία για κιρσούς: τύποι, ενδείξεις, προετοιμασία, αποκατάσταση

τι είναι οι κιρσοί

Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός του δίκαιου σεξ ξέρει από πρώτο χέρι τι είναι μια ασθένεια όπως οι κιρσώδεις φλέβες. Φυσικά, η ασθένεια επιτίθεται όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζεται συχνότερα στο αδύναμο μισό της ανθρωπότητας. Οι κιρσοί δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια, αλλά μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, οπότε είναι πολύ σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν φλεβολόγο και, μαζί με αυτόν, να επιλέξετε την καλύτερη δυνατή θεραπεία για εσάς. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται εγχείρηση για κιρσούς, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει. Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που παρέχονται για να οπλίσετε και να προστατευτείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αναγκαιότητα χειρουργικής επέμβασης για κιρσούς

Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει μια παθολογία όπως οι κιρσοί για περισσότερες από μία γενιές. Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής της, οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεπεράσουν την ασθένεια χρησιμοποιώντας μεθόδους εναλλακτικής θεραπείας. Και μια τέτοια θεραπεία είναι πραγματικά ικανή να αποφέρει καρπούς, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η ασθένεια δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε προχωρημένη μορφή. Εάν η κατ 'οίκον θεραπεία δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο ασθενής πηγαίνει σε ιατρικό ίδρυμα, όπου ένας φλεβολόγος θα συνταγογραφήσει συντηρητική θεραπεία.

Ωστόσο, η σοβαρά προχωρημένη παθολογία συνήθως δεν ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί εγχείρηση για κιρσούς. Εάν η ασθένεια προκαλεί μεγάλη αναστάτωση και πόνο, τότε απλά δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση των κιρσών στα πόδια δίνει συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά μόνο εάν ο ασθενής ακολουθεί αυστηρά όλες τις οδηγίες του γιατρού.

Κύριες ενδείξεις για τη διαδικασία

Εάν δεν υπάρχουν προεξέχοντες ελικοειδείς φλέβες στα κάτω άκρα σας και δεν αισθάνεστε έντονο πόνο στα πόδια σας, τότε πιθανότατα ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει μόνο τη χρήση ειδικών φαρμάκων που θα διατηρήσουν τον τόνο στις φλέβες σας. Αλλά η εγχείρηση για κιρσούς συνήθως συνταγογραφείται σε τέτοιες περιπτώσεις:

 • ο ασθενής παραπονείται για πολύ έντονο πόνο στα κάτω άκρα.
 • οι φλέβες αυξάνονται γρήγορα στο μέγεθος και ταυτόχρονα αποκτούν έναν ελικοειδή χαρακτήρα. η ασθένεια εξελίσσεται ενεργά, καταλαμβάνοντας μια τεράστια περιοχή.
 • η κυκλοφορία του αίματος στα πόδια είναι μειωμένη. Είναι πολύ επικίνδυνο επειδή υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων αίματος.
 • βλάβες με τροφικό χαρακτήρα αρχίζουν να σχηματίζονται στις φλέβες. Είναι επίσης πιθανό η εμφάνιση ελκών που απλά δεν μπορούν να εξαλειφθούν.
 • συχνά οι κιρσοί συνοδεύονται από θρομβοφλεβίτιδα.

Πώς να αναγνωρίσετε μια ασθένεια

πώς να αναγνωρίσετε τις κιρσούς

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επέμβαση για κιρσούς γίνεται μόνο εάν η ασθένεια έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μια παραμελημένη μορφή. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε ανεξάρτητα τα συμπτώματα της νόσου, προκειμένου να συμβουλευτείτε εγκαίρως έναν γιατρό και να ξεκινήσετε τη θεραπεία. Λοιπόν, ας εξετάσουμε ποια συμπτώματα είναι εγγενή σε μια τέτοια παθολογία όπως οι κιρσοί (εάν θα γίνει εγχείρηση, θα σας πει ο γιατρός σας)

 • αίσθημα σοβαρής κόπωσης και πόνου στα κάτω άκρα, τα οποία παρατηρούνται συχνότερα το πρωί και εξαφανίζονται το πρωί.
 • οι ασθενείς συχνά λένε ότι υπάρχει μια αίσθηση καψίματος και έντονη ζεστασιά στις φλέβες.
 • πολύ συχνά η ασθένεια συνοδεύεται από εμφάνιση οιδήματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες πριν από την έναρξη της εμμηνορροϊκής περιόδου.
 • κάθε μήνα οι φλέβες αρχίζουν να διογκώνονται και να διογκώνονται όλο και περισσότερο. Ωστόσο, είναι τυλιγμένα στη φύση?
 • δίχτυα και αστερίσκοι των αιμοφόρων αγγείων εμφανίζονται στα πόδια.
 • οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν σπασμούς τη νύχτα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους τους ανθρώπους που ασκούνται ανεξέλεγκτα.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση σε φλέβες για κιρσούς

Λάβετε υπόψη ότι μια παθολογία όπως οι κιρσοί δεν μπορεί πάντα να αντιμετωπιστεί με χειρουργική μέθοδο. Μόνο ένας γιατρός θα είναι σε θέση να καθορίσει εάν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση ειδικά στην περίπτωσή σας. Φροντίστε να διαβάσετε τις πληροφορίες σχετικά με το πότε δεν πρέπει να κάνετε χειρουργική φλέβα για κιρσούς:

αντενδείξεις για χειρουργική επέμβαση
 • Τα άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αρνηθούν τη διαδικασία. Η επέμβαση μπορεί να επιδεινώσει την ήδη κακή σας υγεία.
 • Δεν μπορείτε να εκτελέσετε εγχείρηση εάν η παθολογία βρίσκεται ήδη στο τελευταίο στάδιο και απλά δεν ανταποκρίνεται στη χειρουργική θεραπεία.
 • Οι γιατροί δεν συνιστούν την πραγματοποίηση της διαδικασίας παρουσία ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων.
 • Οι έγκυες, καθώς και οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να αρνηθούν την επέμβαση.
 • Η επέμβαση θα πρέπει να αναβληθεί εάν ο ασθενής πάσχει από δερματικές παθήσεις όπως ερυσίπελα ή έκζεμα.

Κανόνες για την προετοιμασία της διαδικασίας

Η λειτουργία των κιρσών στα πόδια πραγματοποιείται μόνο μετά τη λήψη ορισμένων υποχρεωτικών μέτρων. Κάθε ασθενής που πάσχει από κιρσούς και συμφώνησε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πρέπει να εξοικειωθεί με τα ακόλουθα προπαρασκευαστικά μέτρα:

 • πριν από τη λειτουργία, είναι πολύ σημαντικό να περάσετε εγκαίρως όλες τις απαραίτητες δοκιμές.
 • φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα.
 • την ημέρα της διαδικασίας, φροντίστε να κάνετε ντους και να ξυρίσετε όλες τις τρίχες.

Τύποι χειρουργικής επέμβασης

Η εγχείρηση των κιρσών στα πόδια μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Ο γιατρός σας θα σας πει ποιο είναι κατάλληλο για εσάς αφού περάσετε όλες τις σχετικές εξετάσεις. Εξετάστε τις πιο αποτελεσματικές και απαιτητικές μεθόδους χειρουργικής επέμβασης.

Φλεβεκτομή

φλεβεκτομή για κιρσούς

Αυτή η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει τις προσβεβλημένες φλέβες. Αυτή η μέθοδος θεωρείται μία από τις αρχαιότερες, αλλά σήμερα, φυσικά, έχει υποστεί μεγάλο αριθμό αλλαγών. Μια τέτοια επέμβαση θα είναι σε θέση να ανακουφίσει τον ασθενή από τα μεγάλα αγγεία, καθώς και από τα σχηματισμένα οζίδια. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες. Μετά την εφαρμογή του, θα αποκατασταθεί με φυσικό τρόπο.

Για την αφαίρεση των προσβεβλημένων φλεβών, γίνονται πολύ μικρές τομές στο δέρμα, που δεν υπερβαίνουν τα πέντε έως τα έξι χιλιοστά. Μέσα από τέτοιες τρύπες, οι προσβεβλημένες φλέβες θα αφαιρεθούν.

Ωστόσο, σήμερα η μέθοδος miniblebectomy είναι πιο δημοφιλής. Η ουσία του έγκειται στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τομή για τη λειτουργία. Οι προσβεβλημένες φλέβες θα αφαιρεθούν μέσω παρακέντησης του δέρματος. Μετά την πραγματοποίηση μιας τέτοιας διαδικασίας, οι διαδικασίες ανάκτησης θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα και η αισθητική εμφάνιση θα είναι πιο ελκυστική.

Τι είναι η απογύμνωση;

Η απογύμνωση είναι μια άλλη λειτουργία των φλεβών των ποδιών με κιρσούς. Η ουσία του έγκειται στο γεγονός ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από το πόδι σας από μια μεγάλη κατεστραμμένη φλέβα. Γι 'αυτό, γίνεται μια τομή στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, μέσω της οποίας αφαιρείται μια μεγάλη σαφενώδης φλέβα. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να επιδέσετε σωστά όλες τις βαθιές και επιφανειακές φλέβες. Οι κατεστραμμένες φλέβες αφαιρούνται επίσης. Γι 'αυτό, γίνονται και άλλες μικρές τομές. Μετά την επέμβαση για την αφαίρεση των κιρσών, ένας ειδικός επίδεσμος θα εφαρμοστεί στο πόδι, ο οποίος θα πρέπει να βρίσκεται στο πόδι για κάποιο χρονικό διάστημα.

Χρήση τεχνικών λέιζερ

Δεδομένου ότι η τεχνολογία δεν σταματά, κάθε χρόνο οι επιστήμονες αναπτύσσουν όλο και πιο προηγμένες ιατρικές τεχνικές. Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για κιρσούς συνήθως συνταγογραφείται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

χειρουργική επέμβαση με λέιζερ για κιρσούς
 • οι τροφικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στον ασθενή.
 • διασταλμένα κενά άρχισαν να σχηματίζονται στη φλέβα.
 • Η πήξη με λέιζερ μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί για αυτούς τους ασθενείς που έχουν μικρό αριθμό προσβεβλημένων φλεβών.

Η ουσία αυτής της μεθόδου είναι ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται μια παρακέντηση μέσω της οποίας ένας οδηγός φωτός λέιζερ θα εισαχθεί στη φλέβα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σφραγίσει την προσβεβλημένη φλέβα, η οποία σύντομα θα εξαφανιστεί. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης γίνεται με γενική αναισθησία.

Περίοδος ανάκτησης

Για κιρσούς, η χειρουργική επέμβαση συνήθως δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Φυσικά, θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τον χειρουργό που θα επιλέξετε, αλλά και από τις ενέργειές σας μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αφού κάνετε τη χειρουργική επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό να έχετε τη σωστή περίοδο ανάρρωσης. Συνήθως, οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες:

 • Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν ελαστικό επίδεσμο μετά τη διαδικασία. Συνιστάται επίσης να το κάνετε αυτό πριν από την άσκηση.
 • Οι γιατροί συστήνουν την άσκηση, αλλά με πολύ μέτρο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, αποφύγετε έντονο στρες στα κάτω άκρα.
 • Προσπαθήστε να φοράτε κάλτσες συμπίεσης και κάλτσες στο γόνατο όσο πιο συχνά γίνεται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνους τους ασθενείς που βρίσκονται στα πόδια τους για πολύ καιρό.
 • Μην σηκώνετε ποτέ βάρη.
 • Οι γιατροί συνιστούν ανεπιφύλακτα στους ασθενείς να παρακολουθούν τη διατροφή τους. Αποφύγετε να κερδίσετε υπερβολικό βάρος, διαφορετικά η ασθένεια θα επιστρέψει σε εσάς πολύ σύντομα.

Τι απολύτως δεν πρέπει να γίνει την πρώτη εβδομάδα μετά τη διαδικασία;

ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση

Με τη βοήθεια της χειρουργικής επέμβασης, μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα όπως οι κιρσούς. Η επέμβαση για την αφαίρεση της φλέβας δεν είναι δύσκολη, αλλά απαιτεί από τον ασθενή να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες. Την πρώτη εβδομάδα μετά τη διαδικασία, απαγορεύεται αυστηρά:

 • καταναλώνετε ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα αλκοολούχων ποτών.
 • κάνετε οποιαδήποτε σωματική άσκηση, καθώς και ανυψώστε βαριά αντικείμενα.
 • σε καμία περίπτωση μην κάνετε ζεστό μπάνιο και μην επισκεφθείτε τη σάουνα ή το μπάνιο.
 • οι γιατροί προτείνουν επίσης να σταματήσετε να οδηγείτε.

Γρήγορη ανάκτηση

Λάβετε υπόψη ότι αν και η διαδικασία αφαίρεσης των φλεβών είναι αρκετά απλή, τις πρώτες ημέρες μετά τη διαδικασία, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν οδυνηρές αισθήσεις, σοβαρή ευαισθησία στην περιοχή των ποδιών και πυρετό.

Για τη μείωση του πόνου, οι γιατροί συστήνουν να κάνετε ελαφρύ αυτο-μασάζ των κάτω άκρων. Επιπλέον, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να είναι ενεργοί και να παραμένουν στο κρεβάτι όσο το δυνατόν λιγότερο.

Διάφορα φάρμακα για τον πόνο μπορούν να συνταγογραφηθούν για την ανακούφιση του πόνου. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να αποτρέψουν θρόμβους αίματος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής επέμβασης

Προς το παρόν, η χειρουργική αντιμετώπιση των κιρσών είναι πολύ δημοφιλής, καθώς σας επιτρέπει να σταματήσετε τις οδυνηρές αισθήσεις και επίσης να βελτιώσετε σημαντικά την εμφάνιση των κάτω άκρων.

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν χειρουργική επέμβαση στους ασθενείς τους, καθώς έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  Το
 • σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από τον πόνο και τη βαρύτητα στα κάτω άκρα.
 • ο ασθενής δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως απολύεται την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση.
 • δεν υπάρχει ανάγκη για γενική αναισθησία, ορισμένες διαδικασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και χωρίς τη χρήση τοπικού αναισθητικού.
 • συνήθως η διαδικασία ανάκαμψης πηγαίνει πολύ γρήγορα, μετά από μία έως δύο εβδομάδες ο ασθενής μπορεί να αρχίσει να ζει μια φυσιολογική ζωή.

Μειονεκτήματα της διαδικασίας

μειονεκτήματα της χειρουργικής για κιρσούς

Λάβετε υπόψη ότι η διαδικασία εξάλειψης των κιρσών δεν γίνεται πάντοτε ομαλά. Οι κριτικές της επέμβασης επιβεβαιώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει εάν ο ασθενής, μετά τη διαδικασία, συνεχίσει να ακολουθεί λάθος τρόπο ζωής.

Άτομα που συμφωνούν με τη χειρουργική επέμβαση μαρτυρούν ότι μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα εμφανιστούν μώλωπες στο δέρμα για έναν άλλο έως δύο μήνες. Επιπλέον, μπορεί να σχηματιστεί ουλώδης ιστός στα σημεία τομής, καθώς και αιμορραγία. Υπάρχει επίσης κίνδυνος θρομβοφλεβίτιδας. Για να μην συμβεί αυτό το φαινόμενο, είναι πολύ σημαντικό να περπατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο μετά την επέμβαση.

Συμπεράσματα

Οι κιρσοί είναι μια ιατρική κατάσταση που δεν μπορεί να εξαλειφθεί πλήρως με φαρμακευτική θεραπεία. Μπορείτε μόνο να αναστείλετε την ανάπτυξή του. Οι παραμελημένες μορφές παθολογίας απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την αφαίρεση των κατεστραμμένων φλεβών. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα σας πει ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς.

Μην τρέχετε την υγεία σας σε καμία περίπτωση. Παρακολουθήστε την κατάσταση των κάτω άκρων σας από νεαρή ηλικία και, στη συνέχεια, θα έχετε πολύ λιγότερα προβλήματα στα γηρατειά. Φάτε σωστά, παρακολουθήστε το βάρος σας, ασκείστε με μέτρο και ξεκινάτε τις κακές συνήθειες και θα παρατηρήσετε πώς αλλάζει η υγεία σας προς το καλύτερο. Να προσέχεις τον εαυτό σου!