Όλα σχετικά με τις κιρσούς στα πόδια

Τα προβλήματα με το καρδιαγγειακό σύστημα έχουν σοβαρές συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται τα αγγεία των κάτω άκρων. Τα πόδια εκτίθενται συνεχώς σε δυσμενείς παράγοντες, που κυμαίνονται από τη βαρύτητα έως τα ακατάλληλα τοποθετημένα παπούτσια. Η συνέπεια αυτού είναι οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια, η θεραπεία των οποίων συνήθως τελειώνει με χειρουργική επέμβαση.

Χαρακτηριστικά και αιτίες της ανάπτυξης της νόσου

Οι κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων σχηματίζονται λόγω βαλβικής ανεπάρκειας. Μπορεί να είναι συγγενής ή να αποκτηθεί. Όταν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά, το σώμα προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στα άκρα έτσι ώστε το αίμα να ωθείται προς τα πάνω. Εξαιτίας αυτού, οι φλέβες στα πόδια τεντώνονται, η ελαστικότητά τους μειώνεται και χάνουν το σχήμα τους. Επομένως, σχηματίζεται αγγειακό σχέδιο στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό είναι το πρώτο σημάδι που δείχνει ότι ένα άτομο έχει ξεκινήσει κιρσούς των κάτω άκρων.

Κάπνισμα

Το VBNK χωρίς θεραπεία οδηγεί σε τεράστιο αριθμό επιπλοκών, οι πιο σοβαρές εκ των οποίων μπορεί να είναι η θρόμβωση της καρδιάς και ο θάνατος. Περίπου το 60% των περιπτώσεων κιρσών των ποδιών οδηγούν σε αναπηρία. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να αφήσουμε την ασθένεια να συνεχίσει. Έχοντας παρατηρήσει τα πρώτα του συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν φλεβολόγο. Οι αιτίες των κιρσών στα πόδια ποικίλλουν. Η ανάπτυξή του μπορεί να προκαλέσει:

 • αύξηση του επιπέδου προγεστερόνης στο γυναικείο σώμα.
 • συγγενή προβλήματα με βαλβίδες και αιμοφόρα αγγεία.
 • τραυματισμοί στα πόδια;
 • καθιστικός τρόπος ζωής
 • υπερβολική σωματική δραστηριότητα;
 • κάπνισμα;
 • χρόνιες αρθρώσεις των αρθρώσεων;
 • φορώντας παπούτσια και ρούχα
 • υπέρβαρο;
 • μακροχρόνια χρήση COCs;
 • προβλήματα με το ενδοκρινικό σύστημα;
 • νεοπλάσματα που κροίται στα κάτω άκρα ή περιτόναιο;
 • γενική αύξηση της πίεσης;
 • καταναλώνεται πάρα πολύ λίπος.
 • θρόμβωση, που συνοδεύεται από φλεγμονώδεις διεργασίες στα τοιχώματα της φλέβας.

Όπως μπορείτε να δείτε, σχετικά αβλαβείς συνήθειες μπορούν να γίνουν αιτίες των κιρσών στα πόδια. Οι φλέβες στα πόδια χάνουν συχνά την ελαστικότητά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον, οι γυναίκες παύουν να ελέγχουν το βάρος τους, γεγονός που προκαλεί την ανάπτυξη του λιπώδους ιστού και την αύξηση της πίεσης στα αγγεία. Δεύτερον, οι ξαφνικές αυξήσεις των ορμονών οδηγούν σε αλλαγή στην πυκνότητα των τοιχωμάτων των φλεβών. Στο 45% των περιπτώσεων, οι κιρσίδες των κάτω άκρων σε έγκυες γυναίκες εξαφανίζονται μόνες τους μετά τον τοκετό. Το υπόλοιπο του πιο δίκαιου σεξ θα πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία εάν οι πληγές στα πόδια δεν έχουν επουλωθεί τους πρώτους 3 μήνες.

Στους άνδρες, οι κιρσοί των κάτω άκρων αναπτύσσονται υπό την επίδραση σκληρής σωματικής εργασίας. Επομένως, η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει άτομα που περνούν πάνω από το 80% της εργάσιμης ημέρας στα πόδια τους, δηλαδήοικοδόμοι, μάγειρες κ. λπ. Ανεξάρτητα από το φύλο, οι κιρσώδεις φλέβες των ποδιών μπορούν να αναπτυχθούν σε επαγγελματίες αθλητές. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, η πίεση στο κάτω μέρος του σώματος αυξάνεται πολλές φορές, οπότε πρέπει να φοράτε εξειδικευμένα εσώρουχα για να δημιουργήσετε συμπίεση.

Υπερβολικό βάρος

Σύμπλεγμα συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα των κιρσών των κάτω άκρων είναι τα ίδια και για τα δύο φύλα. Στα πρώτα στάδια, η ασθένεια δεν είναι πρακτικά αισθητή. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν ένα διογκωμένο αγγείο από μόνα τους, κάποιος παρατηρεί μια σταθερή βαρύτητα στα πόδια. Η ασθένεια δεν εκδηλώνεται έως ότου εξαπλωθεί αρκετά έντονα. Στη συνέχεια, ο ασθενής εμφανίζει τα ακόλουθα σημάδια κιρσών:

 • πόνος ενώ περπατάτε;
 • θαμπό πόνος κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης (εξαφανίζεται εάν βάλετε τα πόδια σας σε ένα λόφο).
 • αποχρωματισμός του δέρματος των ποδιών που σχετίζεται με το γεγονός ότι τα αγγεία αρχίζουν να προεξέχουν κατά την ψηλάφηση και την διόγκωση.
 • σπασμοί;
 • αίσθημα βαρύτητας στα άκρα το απόγευμα.
 • αλλαγές στη δομή των αιμοφόρων αγγείων, πάχυνση.

Πριν από τη θεραπεία μιας ασθένειας, ο γιατρός πρέπει να καθορίσει τι την προκάλεσε. Οι ασθενείς που έχουν υποστεί ισχυρό σωματικό αντίκτυπο ή ακατάλληλο τρόπο ζωής θα είναι σε θέση να αφαιρέσουν εντελώς τις κιρσούς στα πόδια και τα πόδια. Ένα άλλο πράγμα είναι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για αυτήν την ασθένεια. Αφού ο γιατρός ξεκινήσει τη θεραπεία των κιρσών, οι εκδηλώσεις της νόσου θα εξαφανιστούν. Αλλά μετά από λίγο, τέτοιοι ασθενείς μπορεί να υποτροπιάσουν ξανά, επομένως είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί στα πόδια αφού καθοριστεί ο παράγοντας που προκάλεσε την ανάπτυξή του.

Διακριτικά χαρακτηριστικά των κιρσών φλεβών βαθιάς φλέβας

Τα βαθιά αγγεία είναι επίσης ευαίσθητα σε αυτήν τη φλεβική νόσο. Το πρώτο σημάδι της ήττας τους είναι ένα αίσθημα βαρύτητας στα μοσχάρια. Κυριολεκτικά εκρήγνυνται όταν βρίσκονται σε καθιστή θέση. Τα μοσχάρια επιστρέφουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος μετά τον ύπνο ή παρατεταμένη ανάπαυση σε ύπτια θέση. Τα συμπτώματα των κιρσών φλεβών είναι κάπως διαφορετικά από την ηπιότερη μορφή της νόσου. Ο ασθενής παρατηρείται:

 • σοβαρός πόνος στους μυς του μοσχαριού
 • ξηρότητα και αποχρωματισμός ορισμένων τμημάτων του δέρματος.
 • οι κιρσοί στα πόδια έχουν το σχήμα τσαμπιού σταφυλιού και είναι ορατές με γυμνό μάτι.
 • εμφανίζονται αστέρια στα κάτω άκρα.
 • εμφανίζονται μικρές και μεγάλες μη θεραπευτικές πληγές.
 • υπάρχει μια αίσθηση καψίματος.
Διακριτικά χαρακτηριστικά των κιρσών

Οι εσωτερικές κιρσούς στα πόδια είναι επικίνδυνες επειδή επηρεάζουν τη δομή της μυϊκής δομής. Γίνονται παραμορφωμένοι και παύουν να εκπληρώνουν τις λειτουργίες τους. Τα οστά των κάτω άκρων επηρεάζονται επίσης αρνητικά. Τροφικά και δύσκολα θεραπευόμενα έλκη εμφανίζονται στο δέρμα. Μερικοί αρχίζουν να τους λερώνουν με διάφορα βάλσαμα επούλωσης πληγών, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν με κιρσούς. Κατά κανόνα, οι αλοιφές περιέχουν ορμόνες που επιταχύνουν την αναγέννηση σε υγιείς ανθρώπους. Αλλά για εκείνους που έχουν συμπτώματα εσωτερικών κιρσών, θα βλάψουν μόνο. Η φλεγμονώδης διαδικασία θα αρχίσει να εντείνεται, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη γάγγραινας, και σε προχωρημένες περιπτώσεις, προκαλεί σήψη και θάνατο. Είναι πιο επικίνδυνο όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος. Μπορεί να βγει και να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.

Στάδια της νόσου

Διαφορετικές ιατρικές σχολές διακρίνουν έναν διαφορετικό αριθμό σταδίων στην ανάπτυξη της νόσου των κάτω άκρων. Αλλά αν συνοψίσετε όλες τις πληροφορίες, τότε υπάρχουν 4 από αυτές:

 • Μηδέν. Το πρήξιμο αναπτύσσεται, οι φλέβες στα πόδια διογκώνονται ελαφρώς, ο πόνος είναι περισσότερο πόνος παρά έντονος. Ο ασθενής χρειάζεται προληπτικό μασάζ, σταθεροποίηση της εργασίας και ανάπαυσης, μέτρια σωματική δραστηριότητα. Τα ενισχυτικά βάλσαμα και οι κρέμες έχουν καλό αποτέλεσμα.
 • Πρώτα. Εμφανίζονται οι πρώτες φλέβες και οι κόμβοι της αράχνης. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τη θεραπεία των κιρσών των ποδιών σε νοσοκομείο με τη βοήθεια ειδικών συσκευών. Επίσης σε αυτό το στάδιο, εμφανίζονται οι πρώτες κράμπες και η αίσθηση καψίματος.
 • Δεύτερο. Τα κάτω άκρα αρχίζουν να διογκώνονται πολύ. Τα αγγεία στα πόδια τραυματίζονται, ο αριθμός των αστεριών αυξάνεται. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους ασθενείς να υπομένουν πόνο. Οι αλοιφές και άλλα μέσα ψύξης και συστολής των αγγείων των ποδιών σταματούν να βοηθούν.
 • Τρίτο. Το δέρμα γίνεται πολύ ξηρό και εμφανίζονται ρωγμές. Αλλαγές χρωματισμού. Στο κάτω μέρος των ποδιών, το δέρμα γίνεται πολύ σκοτεινό, ενώ το αγγειακό μοτίβο είναι καθαρά ορατό στην κορυφή. Εάν ένας ασθενής έχει βαθιές φλέβες, σχηματίζονται έλκη. Ο πόνος γίνεται αφόρητος, υπάρχει ένα αίσθημα μούδιασμα στα πόδια.
Στάδια ασθένειας

Στην ιδανική περίπτωση, οι κιρσοί στα πόδια πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν φλεβολόγο από το πρώτο στάδιο. Αλλά οι άνθρωποι τους συγχέουν με τη συνήθη υπερκόπωση, δεν δίνουν προσοχή σε τέτοια εμφανή συμπτώματα. Στη συνέχεια μετά το τρίτο στάδιο των κιρσών οδηγεί στην απώλεια των άκρων και γενική βλάβη στο σώμα. Θα είναι δύσκολο τόσο ο ασθενής όσο και ο γιατρός να αντιμετωπίσουν κιρσούς στα πόδια σε παραμελημένη μορφή.

Διαγνωστικά χαρακτηριστικά

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η κιρσοί; Ναι, αλλά για αυτό πρέπει να περάσετε από μια πλήρη διάγνωσηΟι κιρσοί των κάτω άκρων στα τελευταία στάδια προσδιορίζονται με μια απλή οπτική εξέταση. Οι φλέβες στα πόδια θα είναι πρησμένες και ορατές. Ωστόσο, η μετα-θρομβωτική νόσος των φλεβών των κάτω άκρων και η γενετική προδιάθεση για κιρσούς των κάτω άκρων δεν αποκαλύπτονται από μια απλή εξέταση.

Το πρόβλημα είναι επίσης ότι οι ασθενείς δεν γνωρίζουν πώς πονάνε τα πόδια τους με κιρσούς, επομένως μπορούν να αποδώσουν τα συμπτώματα σε άλλες ασθένειες. Για να προσδιορίσετε με ακρίβεια την αγγειακή νόσο των κάτω άκρων, θα πρέπει να υποβληθείτε σε μια σειρά διαγνωστικών διαδικασιών:

 • Διαβιβάστε δείγματα στη Delba
 • flowmetry για τον προσδιορισμό του ρυθμού πλήρωσης των φλεβών και της ροής του αίματος.
 • φλεβογραφία;
 • σάρωση φλέβας;
 • θερμογραφία;
 • phlebomanometry, απαραίτητη για τον προσδιορισμό της πίεσης μέσα στη φλέβα.
 • phleboscintigraphy για τη μελέτη της κατάστασης των φλεβών και των λεμφαδένων.

Ασθενείς που έχουν βρει συμπτώματα κιρσών των κάτω άκρων πραγματοποιούνται από αυτήν τη λίστα μόνο 2-3 μελέτες. Οι μέθοδοι προσδιορίζονται μετά την ανάλυση της κατάστασης του ασθενούς. Η θεραπεία των κιρσών στα πόδια ξεκινά μόνο αφού λάβετε τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων. Χωρίς συλλογή δεδομένων, δεν θα είναι δυνατή η οργάνωση της σωστής θεραπείας. Επομένως, εκτός από τις πληροφορίες για τον ασθενή, ο φλεβολόγος πρέπει να αναλύσει πληροφορίες σχετικά με συγγενείς, επειδήπροβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία στο 70% των περιπτώσεων εμφανίζονται σε γενετική βάση.

Φλεβογραφία

Μέθοδοι για τη θεραπεία της νόσου

Τόσο οι κιρσοί βαθιάς φλέβας όσο και το αρχικό στάδιο των αγγειακών βλαβών των κάτω άκρων και των κιρσών κάτω από το γόνατο αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Πολλοί ασθενείς σκέφτονται πώς να αφαιρέσουν κιρσούς στα πόδια όταν φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Τότε ο γιατρός δεν έχει άλλη επιλογή από το να θεραπεύσει κιρσούς μέσω χειρουργικής επέμβασης. Αλλά αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν η ασθένεια έχει σχεδόν φτάσει στο αποκορύφωμά της και άρχισε να αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή του ασθενούς. Σε άλλες περιπτώσεις, μια ηπιότερη θεραπεία χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του προεξέχοντος αγγείου. Διακρίνονται οι ακόλουθες μέθοδοι θεραπείας των κιρσών:

 • έξω;
 • φαρμακευτικό.
 • χειρουργική.

Κάθε μέθοδος επιτρέπει τόσο τη θεραπεία των κιρσών των ποδιών όσο και τη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς. Οι σπασμοί με κιρσούς και άλλες εκδηλώσεις της νόσου θα πρέπει να εξαφανιστούν μετά την έναρξη ενός από τους τύπους θεραπείας. Εάν η κατάσταση των αγγείων των κάτω άκρων παραμένει η ίδια, τότε η μέθοδος θεραπείας πρέπει να αλλάξει.

Εξωτερική θεραπεία

Πολλοί ασθενείς δεν καταλαβαίνουν γιατί τα πόδια πονάνε με κιρσούς και πώς να αντιμετωπίσουν κιρσούς στα πόδια, εάν έχει ήδη εμφανιστεί. Όλα εξαρτώνται από τον βαθμό των κιρσών και από το πόσο προσεκτικά ο ασθενής ακολουθεί τις συστάσεις του γιατρού. Οι κιρσοί στα πόδια αντιμετωπίζονται με τη χρήση αλοιφών. Πρέπει να ειπωθεί αμέσως ότι εάν σκεφτήκατε πώς να απαλλαγείτε μόνιμα από κιρσούς με τη βοήθεια κρεμών, τότε θα απογοητευτείτε.

Οι αλοιφές και τα τζελ δεν φτάνουν καν στις διάτρητες φλέβες. Ερεθίζουν ελαφρώς τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που ανακουφίζει τη φλεγμονή και αποτρέπει τη στασιμότητα του αίματος. Όταν ένας ασθενής έχει κιρσούς των κάτω άκρων, αντιμετωπίζεται με ορμονικά φάρμακα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στα τοιχώματα των αγγείων των κάτω άκρων. Η υδροθεραπεία θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από κιρσούς στα πόδια. Ο ασθενής μπορεί να το ξοδέψει στο σπίτι ή σε ένα σανατόριο.

Κάλτσες, εσώρουχα συμπίεσης, ειδικές κάλτσες συμβάλλουν στη μείωση του πόνου στα πόδια με κιρσούς. Σε αυτήν την περίπτωση, το προεξέχον δοχείο δεν μπορεί να σκληρυνθεί πλήρως με τη βοήθειά τους. Το φλεβικό αίμα θα συνεχίσει να τον πιέζει, προκαλώντας περαιτέρω εξάπλωση κιρσών στα πόδια. Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται να επικοινωνήσετε με έναν θεράποντα μασάζ.

Θεραπεία φαρμάκων

Η λήψη φαρμάκων είναι ένας άλλος τρόπος για να δείξετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε κιρσούς στα πόδια σας. Τα φάρμακα συνταγογραφούνται με τη μορφή καψουλών, δισκίων, ενέσεων. Τα πιο συνηθισμένα στη θεραπεία των κιρσών είναι οι ακόλουθοι τύποι φαρμάκων:

 • Αραιωτικά αίματος. Απαιτούνται για να σταματήσουν να σχηματίζονται θρόμβοι αίματος.
 • Αντιφλεγμονώδες. Απαραίτητο για τη μείωση του πρήξιμου και του πόνου.
 • Φλεβοτονικά. Απαιτούνται για τη βελτίωση του αγγειακού τόνου και την επιτάχυνση της ροής του αίματος.

Εάν έχετε κιρσούς, αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να πανικοβληθείτε και να προσπαθήσετε να βρείτε μόνοι σας φάρμακα. Δεν θα βοηθήσει στη διακοπή των κιρσών, αλλά θα βλάψει σε μεγάλο βαθμό το ήπαρ και τα νεφρά. Η προσβεβλημένη φλέβα στο πόδι δεν είναι κατάλληλη για ενέσιμα. Ως έσχατη λύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ώμο, αλλά είναι καλύτερο να κάνετε ένεση στους γλουτούς.

Χειρουργική μέθοδος

Υπάρχουν 3 χειρουργικές μέθοδοι που επιτρέπουν και στις δύο να απαλλαγούν από κιρσούς και να αποτρέψουν την επανεμφάνισή της. Το πρώτο θυμόμαστε όταν ρωτήθηκε για το πώς να θεραπεύσει τις κιρσούς με το λιγότερο τραύμα. Αυτή είναι η θεραπεία με λέιζερ. Η δέσμη κατευθυντικής ακτινοβολίας ενεργοποιεί μια θερμική αντίδραση με αιμοσφαιρίνη, η οποία οδηγεί στο κλείσιμο του κατεστραμμένου αγγείου. Η διαδικασία είναι κατάλληλη για υπερβολικά ευαίσθητους ασθενείς με χαμηλό όριο πόνου.

Εάν ψάχνετε έναν τρόπο να σταματήσετε την εξάπλωση της νόσου, αλλά δεν θέλετε να επενδύσετε πολλά χρήματα στη διαδικασία, τότε μπορείτε να καταφύγετε σε χειρουργική επέμβαση. Θα αφήσει ελαφρά σημάδια στην επιφάνεια των ποδιών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι γιατροί θα αφαιρέσουν απλά τα κατεστραμμένα αγγεία. Ο τρίτος τρόπος είναι να εγχύσετε φάρμακα αποκλεισμού απευθείας στη φλέβα. Δεν κάνει λίγα για να τραυματίσει το δέρμα και μετά την ένεση του διαλύματος, οι ασθενείς μπορούν να πάνε αμέσως στο σπίτι. Το μόνο μειονέκτημά του είναι ότι δεν ταιριάζει σε όλους. Οι πάσχοντες από αλλεργίες και οι ασθενείς με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν φάρμακα αποκλεισμού.