Κιρσούς στα πόδια: συμπτώματα και θεραπεία

Πόσο συχνά βλέπει κανείς γιατρό; Σίγουρα αυτό συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις όπου ο πόνος ή η ταλαιπωρία σε ένα ή άλλο μέρος του σώματος γίνεται απλά αφόρητο. Και αν η ασθένεια εκδηλώνεται μόνο σε κάποια εξωτερικά σημεία και δεν γίνεται αισθητή με άλλο τρόπο; Τότε δεν χρειάζεται να πάτε καθόλου στον γιατρό!
Φυσικά δεν είναι. Μία από αυτές τις πολύ συχνές και σχεδόν μη εμφανείς ασθένειες είναι οι κιρσοί. Αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται σε διάφορα μέρη του σώματος, κυρίως στα πόδια και τα χέρια, αν και υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις κιρσών σε εσωτερικά όργανα, όπως οι ωοθήκες και τα νεφρά.

Οι κιρσώδεις φλέβες στα πόδια εκδηλώνονται σε άτομα διαφόρων επαγγελμάτων και ηλικιών, τις περισσότερες φορές, φυσικά, εμφανίζεται σε γυναίκες 30-40 ετών και σε άνδρες που ασχολούνται με βαριά φορτία. Εκτιμάται ότι κάθε τρίτη γυναίκα στον κόσμο πάσχει από αυτή την ασθένεια και κάθε δέκατο άνδρα, και ειδικά αυτοί οι αριθμοί είναι υψηλοί στις χώρες των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, είναι εδώ ακόμη και ότι πολύ νέοι και κορίτσια είναι ευπαθή σε ασθένειες.

Κιρσώδεις φλέβες στα πόδια: συμπτώματα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι κιρσώδεις φλέβες δεν έχουν έντονα συμπτώματα, εκδηλωμένα σε πόνο ή δυσφορία, αλλά παρ 'όλα αυτά, η ασθένεια έχει ορισμένα σημεία που καθιστούν δυνατή την αναγνώρισή της στα αρχικά στάδια.
Ακολουθούν τα πιο κοινά και κοινά συμπτώματα των κιρσών:

 • αρκετά παράξενα, αλλά αυτό είναι πόνο. Ακόμη και με μια τέτοια ασθένεια, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα πόνου και ο πόνος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός:
  1. πόνος ενώ περπατάτε ή τρέχετε.
  2. "πόνοι" στις πληγείσες περιοχές των ποδιών.
  3. χτυπάει σαν ζεστό πόνο στα πόδια.
  4. πόνος στους προσβεβλημένους φλεβικούς κορμούς.
  5. φαγούρα στους μύες των ποδιών, κράμπες τη νύχτα
 • αίσθημα βαρύτητας και πληρότητας των ποδιών.
 • σοβαρό πρήξιμο στα πόδια, ειδικά το βράδυ μετά από μια εργάσιμη ημέρα.
 • διάφορες αλλαγές στο δέρμα, εμφανίζονται με τη μορφή της αρχικής ξηρότητας του δέρματος, μετά από την εμφάνιση κηλίδων και άλλων χρωστικών, ακόμη και αργότερα, φαγούρα στο δέρμα, έκζεμα κ. λπ.
 • η εμφάνιση των φλεβών της αράχνης, είναι επίσης μια εκδήλωση των κιρσών.
 • διογκωμένες φλέβες που προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια των ποδιών.
 • ελικοειδές μοτίβο φλεβών (μετά τη βλάβη, οι φλέβες αλλάζουν σχήμα, αντί για ευθείες υγιείς φλέβες, ο ασθενής βλέπει στρεβλωμένες και καμπύλες φλέβες).
 • αποχρωματισμός φλεβών (μπορούν να γίνουν φωτεινά μοβ ή ακόμη και πορφυρά).
 • στο τέλος της νόσου, οι ασθενείς συχνά αναπτύσσουν έλκη που χρειάζονται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θεραπεύονται καλά

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι αρκετά εύκολο να παρατηρηθούν, συχνά οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν θεωρούν απαραίτητο να τους δώσουν προσοχή. Ωστόσο, οι κιρσοί στα πόδια είναι πολύ επικίνδυνες όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και επειδή προκαλούν πολλές επιπλοκές σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που από αυτήν την ασθένεια οι ασθενείς έγιναν ανάπηροι για τη ζωή, υπάρχουν μερικές τέτοιες περιπτώσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν.

Οι αιτίες των κιρσών

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια πολύ «ύπουλη» ασθένεια, η οποία δεν συνοδεύεται πάντα από συγκεκριμένους λόγους. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που φαίνεται να ωθούν την ασθένεια στον ακόμη μεγαλύτερο και ταχύτερο σχηματισμό της. Αυτοί οι λόγοι πρέπει να ληφθούν υπόψη, ειδικά όταν έχετε ήδη αρχίσει να παρατηρείτε τα πρώτα σημάδια της νόσου.
Ακολουθούν οι κύριες και πιο συχνές αιτίες των κιρσών στα πόδια:

 • φύλο ασθενούς

  Δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες, λόγω της φυσιολογίας τους, είναι πιο ευάλωτες σε αυτήν την ασθένεια, οπότε πρέπει ειδικά να παρακολουθούν την υγεία τους.

 • γενετική προδιάθεση

  Ενώ οι γιατροί δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο, όλα δείχνουν ότι οι κιρσοί είναι άμεση κληρονομική ασθένεια, ειδικά όταν η ασθένεια μεταδίδεται από γυναίκα σε γυναίκα. Εάν ένας από τους πλησιέστερους συγγενείς σας έχει αυτήν την ασθένεια, τότε η πιθανότητα να αρρωστήσετε αυξάνεται αρκετές φορές.

 • εγκυμοσύνη

  Οι έγκυες γυναίκες συνήθως έχουν ορμονικές αλλαγές, κάτι που προκαλεί διάφορες αλλαγές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των κιρσών.

 • λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών από το στόμα

  Εδώ ο λόγος είναι ο ίδιος: στο πλαίσιο της λήψης αυτών των φαρμάκων σε γυναίκες, τα ορμονικά επίπεδα αλλάζουν σημαντικά, αυτό προκαλεί την ασθένεια.

 • συχνή σωματική δραστηριότητα

  Η συνεχής έντονη σωματική άσκηση προκαλεί έντονα την ασθένεια, πρώτα απ 'όλα, αφορά φορτία ισχύος. Τέτοια φορτία στο σώμα αυξάνουν τη φλεβική πίεση και αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου. Οι αθλητές-bodybuilders που εκθέτουν συνεχώς το σώμα τους σε τέτοια φορτία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτήν την περίπτωση.

 • καθιστική εργασία και εκτεταμένη εργασία ποδιών

  Εάν κάθεστε συνεχώς σε έναν υπολογιστή ή σε ένα αυτοκίνητο, τότε κινδυνεύετε, το ίδιο ισχύει και για τη μακροχρόνια εργασία στα πόδια, τα πόδια είναι συνεχώς υπό πίεση, υπάρχουν διαταραχές στη ροή του αίματος.

 • ανθυγιεινή διατροφή

  Παραδόξως, ακόμη και η διατροφή και η διατροφή επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη της νόσου. Έτσι, μια μεγάλη πρόσληψη αλατιού και αλμυρών τροφών προκαλεί πρήξιμο και στασιμότητα υπερβολικού υγρού στο ανθρώπινο σώμα, και αυτό προκαλεί επίσης ασθένεια.

 • υπέρβαρο

  Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη της νόσου, ένα σύνολο ακόμη και μερικών επιπλέον κιλών μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη κιρσών στα πόδια.

 • άβολα παπούτσια και ρούχα

  Είδη ντουλάπας όπως πολύ ψηλά τακούνια, σφιχτά ρούχα, άβολα παπούτσια, σφιχτά καλσόν κ. λπ. μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση και την ανάπτυξη των κιρσών?

 • έλλειψη απλής σωματικής δραστηριότητας

  Η απλή άσκηση και το περπάτημα πρέπει να υπάρχουν στη ζωή οποιουδήποτε ατόμου, εάν ένα άτομο προτιμά να κινείται μόνο με τη βοήθεια της μεταφοράς, τότε κινδυνεύει επίσης από ασθενείς με κιρσούς.

Πρόληψη κιρσών

Δυστυχώς, οι απλές προληπτικές μέθοδοι δεν συμβάλλουν πάντα στην πλήρη προστασία του εαυτού σας από την ασθένεια, αλλά οι περισσότερες από αυτές θα βοηθήσουν στην "επιβράδυνση" της ασθένειας ή ακόμη και στην αποφυγή της.
Ακολουθούν ορισμένοι απλοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν να ξεχάσετε τις κιρσούς τουλάχιστον για λίγο:

 • φόρτιση

  Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνετε ασκήσεις, δεν χρειάζεται να βασανίζετε τον εαυτό σας με βαριές ασκήσεις ή κάτι τέτοιο, απλά κάντε μια άσκηση 10 λεπτών ή περιποιηθείτε τον εαυτό σας με το περπάτημα πριν ή από την εργασία, αυτό είναι αρκετό για να βελτιώσετε την υγεία σας.

 • υπόλοιπο

  Εάν κάθεστε συχνά ή, αντίθετα, στέκεστε στη δουλειά, τότε πρέπει να κάνετε σύντομα διαλείμματα που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε τα πόδια σας και να βελτιώσετε τη ροή του αίματος στα πόδια σας. Αρκεί να κάνετε μερικές καταλήψεις ή να περπατάτε γύρω από το δωμάτιο τουλάχιστον μία φορά κάθε 20-30 λεπτά, αυτό θα βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος και θα μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

 • "σωστή" ντουλάπα

  Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας σε κίνδυνο εμφάνισης κιρσών, τότε προσέξτε την ντουλάπα σας. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγετε πολύ ψηλά τακούνια, τυχόν σφιχτά παπούτσια και ρούχα. Εάν δεν είστε έτοιμοι να το εγκαταλείψετε εντελώς, τουλάχιστον φοράτε τέτοια παπούτσια και ρούχα όχι πολύ συχνά.

 • σωστή διατροφή

  Φροντίστε να σταματήσετε την κατανάλωση πολύ αλμυρών, λιπαρών και καπνιστών τροφίμων, προκαλώντας μια πραγματική στασιμότητα του αίματος στο σώμα και την περίσσεια υγρών. Φροντίστε να δοκιμάσετε να πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο απλό νερό και να τρώτε περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αυτό δεν είναι μόνο καλό για τα πόδια, αλλά και για ολόκληρο το σώμα.

 • βάρος

  Εάν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να κάνετε μια υγιεινή διατροφή και ελαφριά άσκηση για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αυξήσετε τη ροή του αίματος.

Οι κιρσοί στα πόδια και οι μέθοδοι θεραπείας

Πώς να αντιμετωπίσετε κιρσούς στα πόδια;

Για τη θεραπεία των κιρσών, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες και ειδικά φάρμακα. Τις περισσότερες φορές, οι φλεβολόγοι προτείνουν μια σειρά απλών μέτρων, τα οποία περιγράφονται παραπάνω, και επίσης προτείνουν ορισμένα φάρμακα, αλλά δεν είναι πάντα αποτελεσματικά.
Κάθε χρόνο, διάφορες εταιρείες προσφέρουν μια ποικιλία νέων φαρμάκων και φαρμάκων που βοηθούν στη μείωση της εκδήλωσης της νόσου σε ορισμένους ασθενείς. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια κεφάλαια, πολλά από αυτά είναι αρκετά ακριβά και απαιτούν συνεχή τήρηση ορισμένων κανόνων και συστάσεων, αλλά μπορούν να βοηθήσουν μόνο ορισμένους ασθενείς που έχουν την ασθένεια μόνο σε πρώιμο στάδιο.

Υπάρχει ακόμη και ένας τεράστιος αριθμός εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας, πρέπει να χρησιμοποιούνται συνεχώς, διαφορετικά δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, τέτοιες μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια στο σπίτι, δεν απαιτούν ιατρική συμβουλή ή βοηθήματα.
Ακολουθούν μερικές απλές και αρκετά αποτελεσματικές θεραπείες για το σπίτι για κιρσούς:

 • ξίδι μηλίτη μήλου

  Πρέπει να τρίβετε τα πόδια σας σε ολόκληρη την περίμετρο με ξύδι μήλου μηλίτη για τουλάχιστον ένα μήνα, πρέπει να το κάνετε κάθε μέρα, εκτός από αυτό πρέπει να πίνετε ένα ποτήρι καθαρό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού του ίδιου ξιδιού.

 • κάθετη θέση

  Είναι επίσης εξαιρετικά ευεργετικό, αν και διατηρείτε τα πόδια σας όρθια για 10 λεπτά κάθε μέρα, αυτή η απλή άσκηση είναι εξαιρετικά ευεργετική, βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση της πίεσης στα πόδια.

 • πράσινες ντομάτες

  Για μακροχρόνια θεραπεία (τουλάχιστον 6 μήνες), είναι κατάλληλες απλές πράσινες ντομάτες, οι οποίες πρέπει πρώτα να κοπούν σε μεγάλους κύκλους και να εφαρμοστούν στις προσβεβλημένες φλέβες, τυλιγμένες καλά με επιδέσμους στην κορυφή και έτσι να κοιμηθούν, μετά από λίγο οι φλέβες θα αρχίσουν να συρρικνώνονται.

 • ωμές πατάτες

  Πάρτε μερικές ακατέργαστες πατάτες και τρίψτε τις για να φτιάξετε έναν πουρέ. Αυτός ο πουρέ πρέπει να εφαρμόζεται στις πρησμένες φλέβες και να τυλίγεται με πλαστικό περιτύλιγμα γύρω από το πόδι, αυτό πρέπει να αφήνεται για τουλάχιστον 4 ώρες και στη συνέχεια να ξεπλένεται με νερό. Αυτή είναι επίσης μια μακροχρόνια θεραπεία που πρέπει να εφαρμοστεί τουλάχιστον για έξι μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδόν όλοι οι ασθενείς παρατηρούν μείωση ή ακόμη και εξαφάνιση του πόνου και της βαρύτητας στα πόδια και μετά από 6-8 μήνες, οι προσβεβλημένες φλέβες "πέφτουν" στη θέση τους.

 • κοκτέιλ κατά των κιρσών

  Αυτό το κοκτέιλ είναι καλό για ολόκληρο το σώμα καθώς χρειάζεται μόνο απλά συστατικά: αμύγδαλα, καθαρό νερό και μέλι. Προβράζουμε το νερό, αλέθουμε τα καρύδια σε σκόνη, ρίχνουμε βραστό νερό πάνω από μια κουταλιά της σούπας σκόνη καρυδιών, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι και αφήνουμε μόνο για μια ώρα. Αυτό το κοκτέιλ πίνεται καλύτερα δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από το πρωινό και δύο ώρες μετά το πρωινό.

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι μέθοδοι δεν βοηθούν πάντα στη θεραπεία των κιρσών, αλλά μπορούν τουλάχιστον να είναι μια εξαιρετική πρόληψη αυτής της ασθένειας. Προς το παρόν, η πιο αποτελεσματική και απαιτητική μέθοδος είναι ακόμα η χειρουργική θεραπεία των κιρσών των ποδιών, η οποία χρησιμοποιείται παντού. Με τη βοήθεια της χειρουργικής επέμβασης, οι νοσούντες φλέβες μπορούν να αφαιρεθούν μόνιμα χωρίς βλάβη στην υγεία, αυτή είναι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας.