Κιρσοί

Κιρσοί

Μια χαμηλή αισθητική ασθένεια είναι οι κιρσοί, οι οποίες εκδηλώνονται στην επέκταση των επιφανειακών φλεβικών αγγείων, το πλέγμα των οποίων μπορεί να φανεί μέσω του δέρματος. Με αυτήν την ασθένεια, η κυκλοφορία του αίματος σε αυτά τα αγγεία διακόπτεται, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη παροχής οξυγόνου και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Τα συμπτώματα είναι έντονα, επομένως πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Είναι καλύτερα να αποφύγετε εντελώς αυτήν την ασθένεια μέσω της πρόληψης. Συχνά, η θεραπεία των κιρσών συνίσταται σε χειρουργική επέμβαση.

Γιατί εμφανίζονται κιρσούς; Υπάρχουν λόγοι που απαντώνται συχνά στη ζωή πολλών ανθρώπων:

 1. Μεταβολικές διαταραχές.
 2. Επαγγέλματα όπου ένα άτομο βρίσκεται συνεχώς σε όρθια θέση (πωλητές, σερβιτόροι κ. λπ. ).
 3. Κακές συνήθειες (κάπνισμα και αλκοόλ) που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων.
 4. Ενδοκρινικές ασθένειες.
 5. Κατάχρηση κόκκινου πιπεριού.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη κιρσών

Οι γιατροί έχουν όλο και λιγότερο την τάση να πιστεύουν ότι οι κιρσοί είναι κληρονομικές. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Οι επιστήμονες σημειώνουν περισσότερους άλλους παράγοντες που προκαλούν συχνά την ασθένεια: τρόπος ζωής, ορμόνες και διατροφή.

Ο μειωμένος μεταβολισμός είναι μία από τις αιτίες των κιρσών. Οδηγεί στην παχυσαρκία, που είναι το αποτέλεσμα του ανενεργού τρόπου ζωής και της κακής διατροφής, οι οποίες είναι πολύ συχνές σήμερα. Ένα άτομο χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο προϊόντα εντατικής επεξεργασίας, αρνείται φυτικά τρόφιμα.

Τα επαγγέλματα που κάνουν το άτομο είτε να σταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε να καθίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή να φέρει βάρη, ή να κάνει ξαφνικές κινήσεις ασκεί επίσης μεγάλο φορτίο στις φλέβες. Όλα αυτά οδηγούν στην ανάπτυξη κιρσών με την πάροδο του χρόνου.

 • Οι μεγάλες πτήσεις ή τα ταξίδια επηρεάζουν την κατάσταση των φλεβών, η οποία παρατηρείται συχνά στο μισό των ανδρών.
 • Οι γυναίκες συχνά πάσχουν από κιρσούς φλεβίτιδας λόγω φθοράς σφιχτών εσωρούχων. Υποφέρουν επίσης από κιρσούς των κάτω άκρων εάν συχνά περπατούν πολύ με ψηλά τακούνια ή άβολα πέλματα.

Η εγκυμοσύνη γίνεται επίσης παράγοντας στην ανάπτυξη κιρσών, ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή οστεοπόρωσης.

Άλλες αιτίες των κιρσών είναι:

 1. Θρόμβωση βαθιάς φλέβας.
 2. Αδένωμα του προστάτη.
 3. Βήχας.
 4. Σταθερή δυσκοιλιότητα.
 5. Χειρουργική επέμβαση με αναισθησία.

Πώς να αναγνωρίσετε τις κιρσούς;

Το πρώτο σημάδι των κιρσών είναι η εμφάνιση ενός μοτίβου μπλε φλέβας (πλέγμα) στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, σε μέρη όπου βρίσκεται η κυτταρίτιδα - ένας διαταραγμένος μεταβολισμός του λίπους που πιέζει τις φλέβες.

Το δεύτερο σημάδι των κιρσών είναι το πρήξιμο των μαλακών ιστών των ποδιών. Κατά τη διάγνωση της νόσου, διαφοροποιείται από τις πέτρες στα νεφρά και την καρδιαγγειακή ανεπάρκεια.

Όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι κιρσώδεις φλέβες, τόσο περισσότερο πόνος γίνεται στους μύες του μοσχαριού. Ο πόνος τραβάει ή είναι έντονος, συνήθως επιδεινώνεται με το μεσημεριανό γεύμα μετά τη μεταφορά ενός συγκεκριμένου άγχους για την ημέρα.

Ένα άτομο παραπονιέται για:

 1. Βαριά πόδια.
 2. Τροφικές αλλαγές στην περιοχή των ποδιών.
 3. Νύχτες κράμπες.

Όταν προβάλλεται οπτικά, ένα πλέγμα ή αστέρια είναι ορατά, ειδικά εάν το άτομο στέκεται. Εάν ο ασθενής λάβει ύπτια θέση, τότε οι εξωτερικές εκδηλώσεις των κιρσών μπορεί να γίνουν αόρατες. Το πρήξιμο συνήθως υποχωρεί μετά από βραδινή ανάπαυση.

Στάδια κιρσών

Οι κιρσοί είναι προοδευτικές και περνούν τα ακόλουθα στάδια:

 1. Το πρώτο είναι το πρήξιμο των φλεβών, η δομική ετερογένεια, η πάχυνση των φλεβών, ο σχηματισμός κόμβων και η θρομβοφλεβίτιδα.
 2. Το δεύτερο είναι κόπωση, ευερεθιστότητα, κόπωση, βαρύτητα στα πόδια. Επιδείνωση της υγείας, εμφάνιση αϋπνίας και απώλεια μνήμης. Υπάρχουν παράπονα για νυχτερινές κράμπες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το δέρμα δεν μπορεί να πάρει την προηγούμενη μορφή του μετά την αφαίρεση των εξωτερικών ενδυμάτων λόγω οιδήματος.
 3. Το τρίτο είναι τροφικές αλλαγές στην περιοχή της κνήμης. Το δέρμα γίνεται καφέ, ξηρό, ραγισμένο, άψυχο. Ανάπτυξη δερματίτιδας με χαρακτηριστικό εξάνθημα και φαγούρα. Το πρήξιμο μπορεί τώρα να βρεθεί οπουδήποτε στο πόδι. Το αίσθημα βαρύτητας θυμίζει έκρηξη μυών. Κάθε φορτίο οδηγεί σε γρήγορη κόπωση, η οποία προκαλεί κατάθλιψη, αϋπνία, αδυναμία.
 4. Τέταρτο - το στάδιο ανάπτυξης επιπλοκών με τη μορφή φλεγμονής των τοιχωμάτων των φλεβών, αιμορραγία ή την εμφάνιση τροφικών ελκών.
Έγκυος γυναίκα που συμβουλεύεται έναν φλεβολόγο

Κιρσώδεις φλέβες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν μια γυναίκα έχει την τάση να αναπτύξει κιρσούς ή τα πρώτα σημάδια έχουν ήδη εμφανιστεί πριν από την εγκυμοσύνη, τότε κατά τη διάρκεια της κύησης ενός παιδιού αυτή η ασθένεια θα εκδηλωθεί με πλήρη ισχύ. Συνήθως το 35% των γυναικών εμφανίζουν κιρσούς κατά την πρώτη εγκυμοσύνη, 50% - κατά τη διάρκεια της δεύτερης και 75% - κατά την τρίτη.

Οι κιρσοί εξηγούνται από το γεγονός ότι το αίμα εισέρχεται στα κάτω άκρα, αλλά η εκροή του γίνεται δύσκολη. Αυτό οδηγεί σε στασιμότητα του αίματος, λόγω του οποίου τα φλεβικά αγγεία επεκτείνονται και γίνονται ορατά. Εάν μια γυναίκα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος ρήξης θρόμβου αίματος, κάτι που θα οδηγήσει στο θάνατο της μητέρας και του μωρού.

Άλλες αιτίες των κιρσών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

 1. Ορμονικές αλλαγές.
 2. Η μεγέθυνση της μήτρας και η πίεση της στα αγγεία.
 3. Αυξημένος αριθμός αίματος.
 4. Μεμονωμένες λειτουργίες.

Επίσης, η παθολογία μπορεί να εκδηλωθεί στην περιοχή του πρωκτού ή στα εξωτερικά χείλη.

Πυελικές κιρσούς

Οι κιρσοί μπορούν να αναπτυχθούν όχι μόνο στα πόδια,Κιρσούς της λεκάνηςαλλά και στην πυελική περιοχή. Αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται συχνά στις γυναίκες. Διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, όπου μπορείτε να δείτε τις διασταλμένες φλέβες της μικρής λεκάνης, καθώς και φλεγμονώδεις διεργασίες στη μήτρα, τις ωοθήκες και την ουροδόχο κύστη.

Τα συμπτώματα των κιρσών της λεκάνης είναι παρόμοια με αυτά των κιρσών στα πόδια. Η σοβαρότητα και ο πόνος γίνονται αισθητά στην κάτω κοιλιακή χώρα. Ο λόγος είναι συχνά εγκυμοσύνη, παθολογία στη μικρή λεκάνη, δύσκολος τοκετός. Άλλοι παράγοντες είναι:

 • Μεταφορά του μωρού ανά πάσα στιγμή.
 • Καθιστικός τρόπος ζωής.
 • Λήψη αντισυλληπτικών από το στόμα.
 • Συγγενής υπανάπτυξη του φλεβικού τοιχώματος.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί;

Η συντηρητική θεραπεία επιτρέπεται μόνο με αντενδείξεις για χειρουργική επέμβαση ή στο αρχικό στάδιο των κιρσών, όταν δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη παθολογικές αλλαγές. Εδώ χρησιμοποιούνται:

 • Επίδεση.
 • Κάλτσες συμπίεσης.
 • Σταθερή αλλαγή θέσης.
 • Σηκώστε τα πόδια σας ώστε να μπορούν να ξεκουραστούν.
 • Αποφυγή κακώς αεριζόμενων δωματίων με υψηλές θερμοκρασίες.
 • Εξάλειψη μεγάλων ποσοτήτων υγρού και αλατιού από τη διατροφή.
 • Λήψη διουρητικών.
 • Venoprotectors.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 • Αθλητική θεραπεία για απλές κιρσούς: κολύμβηση, κολύμπι, αερόμπικ στο νερό.
 • Αλοιφές.
 • Hirudotherapy.

Λειτουργίες για κιρσούς

Η αναισθησία με φούσκωμα (εφαρμογή τοπικού αναισθητικού) είναι μέρος της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο εάν έχουν ήδη ξεκινήσει παθολογικές αλλαγές.

Η μινιφλεκτομή είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιεί τοπική αναισθησία - γίνονται μικρές τρυπήματα στην επιφάνεια του δέρματος απευθείας στις φλέβες.

Ένας άλλος τύπος χειρουργικής επέμβασης είναι η αφαίρεση των προσβεβλημένων φλεβών χρησιμοποιώντας ένα σύντομο σενάριο.

Η εκτομή της ενδοσκοπικής φλέβας είναι ένας άλλος τύπος χειρουργικής επέμβασης - η χρήση μιας ενδοσκοπικής συσκευής για τον προσδιορισμό της περιοχής της προσβεβλημένης φλέβας.

Πρόληψη και πρόγνωση για κιρσούς

Οι κιρσοί μπορούν να προληφθούν ή να σταματήσουν. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να τηρούνται προληπτικά μέτρα που παρέχουν ευνοϊκές προβλέψεις:

 1. Διακοπή κακών συνηθειών.
 2. Φοράτε ρούχα συμπίεσης.
 3. Μασάζ για τα πόδια, τους μηρούς και την πλάτη.
 4. θεραπεία άσκησης.
 5. Ανακούφιση από το άγχος.
 6. Διατήρηση της προσωπικής υγιεινής των ποδιών.
 7. Εξάλειψη της δυσκοιλιότητας.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι να αλλάξετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Πρέπει να εξαλείψετε την υψηλή σωματική δραστηριότητα και να ξεκουραστείτε. Μπορείτε επίσης να καταφύγετε σε παραδοσιακές συνταγές ιατρικής.