Κιρσοί - τι είναι, συμπτώματα, αιτίες, στάδια, θεραπεία και πρόληψη

τι είναι οι κιρσοί

Οι κιρσώδεις φλέβες είναι μια πολύ συχνή ασθένεια στον πληθυσμό άνω των 30 ετών, η ουσία της οποίας είναι η φλεγμονή των τοιχωμάτων των φλεβών, η διόγκωσή τους, η εμφάνιση οζιδίων και, σε σοβαρές περιπτώσεις, έλκη.

Τις περισσότερες φορές, οι κιρσώδεις φλέβες των ποδιών εκπλήσσουν τις γυναίκες που υποφέρουν, υποφέρουν όχι μόνο από αισθητικές ατέλειες, αλλά και από την ταλαιπωρία και τον πόνο που συνοδεύουν τις κιρσούς στα πόδια.

Κιρσοί - αιτίες

Υπάρχουν μόνο μερικές κύριες αιτίες της νόσου:

 • Ανενεργή καθιστική εργασία ή εργασία στην οποία πρέπει να στέκεστε συνεχώς
 • Παχυσαρκία
 • Κληρονομικότητα
 • Ηλικία και φύλο. Η μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κιρσών σε γυναίκες σε ηλικία 30-40 ετών

Οι φλεβολόγοι που αντιμετωπίζουν κιρσούς και η Wikipedia ισχυρίζονται ότι σε ένα υγιές άτομο, το αίμα ρέει μέσω των φλεβών από κάτω προς τα πάνω. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο:

 • Ρυθμικές καρδιακές συσπάσεις
 • Η παρουσία βαλβίδων στις φλέβες
 • Οι μύες των ποδιών λειτουργούν

Τα υψηλά στατικά φορτία ή η μειωμένη φυσική δραστηριότητα προκαλούν αύξηση της φλεβικής πίεσης στα κάτω άκρα. Τα σκάφη δεν μπορούν να αντέξουν τέτοια πίεση και να αρχίσουν να τεντώνουν και το τείχος τους γίνεται λεπτότερο. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση ενός κενού μεταξύ της βαλβίδας και του αγγείου, η ροή του αίματος πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση, η οποία ονομάζεται παλινδρόμηση.

Εγκυμοσύνη και κιρσούς

εγκυμοσύνη και κιρσούς

Συνήθως στις γυναίκες, οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνές, μερικές φορές συνοδεύονται από κιρσούς στην περιοχή του περινέου και της πυέλου.

Αυτός ο τύπος πυελικών κιρσών εμφανίζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από τη διευρυμένη μήτρα στις φλέβες.

Κιρσοί: συμπτώματα και στάδια της νόσου

Η κλινική των κιρσών οφείλεται στα στάδια της νόσου:

 • Στάδιο 0. Τα πρώτα συμπτώματα είναι βαρύτητα και κόπωση στα πόδια μετά από μια εργάσιμη ημέρα, πρήξιμο των αστραγάλων, των ποδιών και του κάτω ποδιού αργά το απόγευμα. Σε αυτήν την περίπτωση, όλα τα συμπτώματα εξαφανίζονται μετά από βραδινή ανάπαυση ή μετά από ενεργό περπάτημα.
 • Στάδιο 1. Τα συμπτώματα του σταδίου 0 συνοδεύονται από φλέβες αράχνης στα πόδια, πόνο κατά μήκος των φλεβών και σπάνιες νυχτερινές κράμπες στα μοσχάρια.
 • Στάδιο 2. Σε αυτό το στάδιο, φλέβες και οζίδια που προκύπτουν μετά από μακρά καθιστή ή όρθια θέση είναι ήδη αισθητές στο δέρμα. Ήδη σε αυτό το στάδιο, η πιθανότητα θρόμβων αίματος είναι υψηλή.
 • Στάδιο 3. Σε όλα τα παραπάνω σημεία, το σταθερό οίδημα προστίθεται αργά το απόγευμα, το οποίο το πρωί μπορεί να μην εξαφανίζεται πλέον εντελώς.
 • Στάδιο 4. Το δέρμα στα πόδια μπορεί να γίνει σκοτεινό χρώμα. Εμφανίζεται η ατροφία του δέρματος.
 • Στάδιο 5. Εμφανίζονται τροφικά έλκη που μπορούν να θεραπεύσουν.
 • Στάδιο 6. Τα τροφικά έλκη δεν επουλώνονται.

Κιρσώδεις φλέβες: επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζετε.

Εάν αναβάλλετε τη θεραπεία για αργότερα, τότε μπορείτε σύντομα να περιμένετε επιπλοκές.

επιπλοκές με κιρσούς

Οι θρόμβοι αίματος λόγω συμφόρησης μπορεί να οδηγήσουν σε θρομβοφλεβίτιδα, οίδημα, πνευμονικό έμφραγμα ή ακόμη και ξαφνικό θάνατο από θρομβοεμβολισμό. Μπορεί να εμφανιστούν μη θεραπευτικά τροφικά έλκη, έκζεμα και δερματίτιδα και το χρώμα της πληγείσας περιοχής του δέρματος μπορεί να αλλάξει. Το συνεχές οίδημα οδηγεί στη συμπίεση του λιπώδους ιστού. Μια πολύ δυσάρεστη επιπλοκή είναι η αιμορραγία από κιρσούς, η οποία συμβαίνει λόγω της αραίωσης του δέρματος στο σημείο μιας διευρυμένης φλέβας ή μηχανικής βλάβης.

Ταυτόχρονα, οι γυναίκες μπορεί να έχουν κιρσοί της πυέλου, η οποία εκδηλώνεται από πόνο μετά το σεξ και το περπάτημα, δυσμηνόρροια, σοβαρό PMS, εκκένωση κ. λπ.

Κιρσοί: διάγνωση

Αυτή η ασθένεια διαγιγνώσκεται από έναν φλεβολόγο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθορίζει το πιθανό στάδιο της νόσου και συνταγογραφεί λειτουργικές δοκιμές και μεθόδους οργανικής έρευνας:

 • Υπερηχογράφημα Doppler
 • Ανίχνευση υπερηχογραφικής διπλής όψης
 • Ραδιονουκλίδιο και φλεβοσκόπηση καλλιέργειας με ακτινογραφία
 • Φλεβομαντομετρία. Σας επιτρέπει να προσδιορίσετε την κατάσταση των βαθιών φλεβών.
 • Plethysmography
 • Φωτοφθυσματογραφία

Αφού περάσει τη διάγνωση, ο φλεβολόγος εκδίδει ετυμηγορία και ορίζει την πιο ορθολογική θεραπεία για μια συγκεκριμένη περίπτωση.

κιρσούς: θεραπεία

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία; Οι αρχικές κιρσοί μπορούν να θεραπευτούν σε τρεις κατευθύνσεις: θεραπεία συμπίεσης, ασκήσεις φυσικοθεραπείας και θεραπεία με φάρμακα. Οι κιρσοί αντιμετωπίζονται μέχρι την πλήρη ανάρρωση. Η θεραπεία του RFA (RFA) έχει γίνει επίσης δημοφιλής. Μπορείτε να μάθετε για όλες αυτές τις μεθόδους θεραπείας των κιρσών μελετώντας λεπτομερέστερα και σε βάθος χρήσιμα υλικά για αυτό το θέμα. Παρακάτω θα περιγράψουμε εν συντομία όλες τις μεθόδους θεραπείας.

Κιρσοί: συντηρητική θεραπεία

Η θεραπεία συμπίεσης αποτελείται από καθημερινή επίδεση των ποδιών με ελαστικό επίδεσμο ή τοποθέτηση ελαστικών καλτσών. Οι κιρσοί, η θεραπεία χωρίς χειρουργική επέμβαση είναι λέξεις που έχουν γίνει πραγματικότητα για πολλούς.

Κιρσοί: ιατρική θεραπεία

Χρησιμοποιείται επίσης μόνο στα αρχικά στάδια των κιρσών. Συνίσταται στο διορισμό φαρμάκων που βελτιώνουν την κυκλοφορία και προάγουν την αραίωση του αίματος, ενισχύουν τους τοίχους, βελτιώνουν τον τόνο των φλεβών και ανακουφίζουν τον πόνο.

Είναι απαραίτητο να συμμετέχετε τακτικά σε ειδικές ασκήσεις και να σηκώνετε τα πόδια σας σε ένα λόφο κατά τη διάρκεια παρατεταμένης συνεδρίασης. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις κιρσούς, τη θεραπεία με λέιζερ, το κόστος της, καθώς και άλλες μεθόδους θεραπείας.

Κιρσοί - θεραπεία σκληροθεραπείας

σκληροθεραπεία για κιρσούς

Η σκληροθεραπεία είναι επίσης μια σύγχρονη μη χειρουργική μέθοδος, όταν ένας ασθενής εγχέεται σε μια διευρυμένη φλέβα με ένα ειδικό φάρμακο που κολλά και στη συνέχεια διαλύει τα τοιχώματα του προσβεβλημένου αγγείου.

Κιρσοί - σκληροθεραπεία

Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση των ποδιών, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό είναι αισθητικές διαδικασίες που στοχεύουν στη βελτίωση της καλλυντικής κατάστασης των κάτω άκρων.

Κιρσώδεις φλέβες. Η θεραπεία είναι μια επέμβαση!

Η χειρουργική επέμβαση συνεπάγεται ριζική λύση στο πρόβλημα.

 • Φλεβεκτομή - χειρουργική αφαίρεση (τραβώντας με ειδικό μεταλλικό ανιχνευτή) των προσβεβλημένων περιοχών των φλεβών, ενώ απομακρύνεται η παλινδρόμηση και οι κιρσοί.
 • Κιρσώδεις φλέβες. Θεραπεία με λέιζερ. Η τεχνική στοχεύει επίσης στην εξάλειψη της κατακόρυφης παλινδρόμησης και τον καυτηριασμό των αγγείων από το εσωτερικό για να σταματήσει η ανάπτυξη των κιρσών. Η θεραπεία με λέιζερ (μπορείτε να διαβάσετε μόνοι σας τις κριτικές στον ιστότοπό μας) είναι πολύ αποτελεσματική. Οι κιρσοί, η θεραπεία με λέιζερ, η τιμή του ενδιαφέρει πολλούς ασθενείς.
 • Κιρσώδεις φλέβες. Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος για να απαλλαγείτε από την ασθένεια. Οι κιρσοί, η θεραπεία με RFA είναι αδιαχώριστες έννοιες. Η διαδικασία πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή ραδιοσυχνοτήτων με καύση του φλεβικού τοιχώματος με μικροκύματα. Οι κιρσοί εξαφανίζονται τόσο γρήγορα. Η θεραπεία με RFO έχει γίνει σωτηρία για πολλούς που δεν θέλουν να εκτελέσουν την τραυματική κλασική φλεβεκτομή.

Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους έχει τις δικές της συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις, τις οποίες πρέπει να λάβει υπόψη ο φλεβολόγος και ο χειρουργός. Οι κιρσοί, η θεραπεία της RFO έχει γίνει ζήτημα για πολλούς ασθενείς. Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη θεραπεία με λέιζερ, η τιμή των οποίων μερικές φορές είναι πολύ διαφορετική στις κλινικές. Στην κλινική μας, η θεραπεία με λέιζερ των κιρσών, όταν το κόστος είναι εξίσου σημαντικό με την ποιότητα ζωής, είναι γρήγορη και ανώδυνη! Και τότε οι κιρσίδες (μετά την επέμβαση, η αποκατάσταση δεν απαιτείται καθόλου) για πολλά χρόνια θα σταματήσει να σας βασανίζει.

Αλοιφή για κιρσούς

Πολλοί ασθενείς πηγαίνουν στο φαρμακείο για βοήθεια, το οποίο πωλεί φάρμακα κατά των κιρσών για εξωτερική χρήση. Ύπουλες κιρσούς, πώς να θεραπεύσετε καλύτερα και με ποια μέσα;

Αλλά είναι καλύτερα να μην εξαπατηθείτε, περιμένοντας την άμεση απομάκρυνση των κιρσών, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από εξειδικευμένους ειδικούς που θα αφαιρέσουν τις κιρσούς. Η θεραπεία (η τιμή της υγείας δεν μπορεί να είναι υψηλή) θα επικρατήσει.

Πώς να αντιμετωπίσετε κιρσούς με εναλλακτικές μεθόδους

Μπορείτε να "συγκρατήσετε" τις κιρσούς (η θεραπεία με λαϊκές θεραπείες δεν έχει ακόμη εξαφανιστεί), συνταγές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Κιρσούς: θεραπεία με εναλλακτικές μεθόδους. Δημοφιλή μέσα:

Συνταγές στο σπίτι με καλές κριτικές:

 • Συμπιεσμένο σκόρδο με βούτυρο (1: 2);
 • Συμπίεση φτιαγμένη από καρύδια αψιθιάς που αναμιγνύεται με ξινό γάλα.
 • Έγχυση τσουκνίδας για εσωτερική χρήση.
 • Βάμμα λουλουδιών καστανιάς στο αλκοόλ για εσωτερική χρήση κ. λπ.

Κιρσοί - θεραπεία στο σπίτι. Φωτογραφίες, αποτελέσματα

θεραπεία κιρσών με εναλλακτικές μεθόδους

Οι κιρσοί είναι επικίνδυνες. Η θεραπεία, καθώς και το κόστος, είναι πολύ σημαντικές πτυχές. Οι φωτογραφίες των κιρσών και τα αποτελέσματα έχουν συλλέξει πολλά, οι χρήστες τις δημοσιεύουν συχνά στο δίκτυο. Πολλές από αυτές τις συνταγές βασίζονται στη λαϊκή σοφία, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην εξέταση και τη θεραπεία.

Κιρσώδεις φλέβες: πώς να θεραπεύσετε μέχρι το τέλος

Είναι πολύ πιθανό να θεραπεύσετε τις κιρσούς των άκρων. Αλλά για αυτό πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη την υγεία σας. Μην κάνετε αυτοθεραπεία, είναι καλύτερα να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εγκαίρως. Οι επιπλοκές της νόσου είναι πολύ δυσάρεστες και απειλητικές για τη ζωή.

κιρσούς: πρόληψη

Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη κιρσών είναι απαραίτητο:

 • Παρακολουθήστε το βάρος σας.
 • Μην φοράτε πολύ ψηλοτάκουνα παπούτσια ή σφιχτά νύχια ή κάλτσες.
 • Ζητήστε έναν ενεργό τρόπο ζωής και ασκείστε καθημερινά.
 • Να φοράτε καλσόν συμπίεσης έναντι των κιρσών.
 • Κάντε αυτο-μασάζ στα πόδια.
 • Κάντε αντίθεση στα πόδια.
 • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως.
 • Μην κάνετε κατάχρηση υδρομασάζ και σάουνες.
 • Κοιμηθείτε με ρολό κάτω από τα πόδια σας.
 • Ζητήστε ιατρική βοήθεια στα πρώτα συμπτώματα μιας ασθένειας.

Ακολουθώντας αυτές τις συστάσεις, θα προστατευτείτε από κιρσούς, αν και η πιθανότητα ανάπτυξης εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς ο κληρονομικός παράγοντας είναι ένας προκαθορισμένος παράγοντας.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι οι κιρσοί είναι μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς χωρίς χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας ενδοαγγειακή θεραπεία και συμπίεση, αλλά για αυτό είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν γιατρό στα αρχικά στάδια, όταν τα συμπτώματα εξακολουθούν να είναι ελάχιστα εκφρασμένα και τα πράγματα δεν έχουν επιπλοκές. Η σύγχρονη ιατρική έχει προχωρήσει και προς το παρόν υπάρχουν εξαιρετικές μέθοδοι ενδοαγγειακής θεραπείας αυτής της ασθένειας - γρήγορη, ανώδυνη και αποτελεσματική. Η συμμόρφωση με τις συνταγές του γιατρού, η συμμόρφωση με όλες τις οδηγίες και η άρνηση αυτοθεραπείας θα δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στη θεραπεία.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις κιρσούς

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για κιρσούς;

Σήμερα, η καλύτερη θεραπεία για τις κιρσούς θα είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης ενδοαγγειακής παρέμβασης στο φλεβικό σύστημα, της θεραπείας συμπίεσης και της φαρμακευτικής θεραπείας.

Γιατί σχηματίζονται κιρσούς στα πόδια;

Τα φλεβικά αγγεία των κάτω άκρων βιώνουν το μεγαλύτερο υδροστατικό φορτίο, τόσο κατά τη διάρκεια στατικών όσο και δυναμικών φορτίων. Παρεμπιπτόντως, οι κιρσοί σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται σε άλλα θηλαστικά. Σε κάποιο βαθμό, οι κιρσοί είναι η πληρωμή ενός ατόμου για να περπατήσει όρθια.

Γιατί αναπτύσσονται κιρσούς των κάτω άκρων;

Οι κιρσώδεις φλέβες των κάτω άκρων αναπτύσσονται λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

 • Κληρονομικότητα.
 • Αυξημένο φορτίο στα κάτω άκρα, ειδικά στατικό.
 • Παχυσαρκία.
 • Ηλικία.
 • Φύλο, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.

Μπορούν να θεραπευτούν οι φλεβίτιδες χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό;

Οι κιρσοί δεν μπορούν να θεραπευτούν χωρίς τη συμμετοχή ιατρού. Επιπλέον, για επαρκή θεραπεία, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν εξειδικευμένο ειδικό, έναν φλεβολόγο. Μόνο εάν πληρούται αυτή η πάθηση, θα λάβετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα της θεραπείας των κιρσών.

Ποια επέμβαση είναι καλύτερη για τις κιρσούς;

Απάντηση: Η καλύτερη λειτουργία που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη ιατρική αυτή τη στιγμή είναι η πήξη ενδορινικού λέιζερ των κιρσών. Αυτή η τεχνολογία είναι σήμερα το χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία των κιρσών σήμερα.