ΤΙ ΕΙΝΑΙ VARICOSIS

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κιρσούς στη ζωή τους. Δυστυχώς, αυτό είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο και επηρεάζει όχι μόνο τα πόδια, όπως πιστεύεται συνήθως, αλλά και άλλα όργανα. Ευτυχώς, είναι θεραπεύσιμο. Είναι αλήθεια ότι είναι μακρύ και περίπλοκο και θα πρέπει να ξεκινά μόνο αφού κατανοήσουμε πλήρως τους λόγους της εμφάνισής του.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΒΑΡΙΚΩΣΗ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΙ;

Τα κύρια συμπτώματα της εμφάνισης της νόσου:

 • η εμφάνιση των φλεβών της αράχνης ή ακόμη και ένα πλέγμα.
 • οι φλέβες είναι πλέον ορατές.
 • το δέρμα στα πόδια στεγνώνει δυσάρεστα.
 • κράμπες στους μύες των ποδιών.
 • πρήξιμο στα πόδια και βαρύτητα μέχρι το τέλος της ημέρας.
 • πάχυνση ή σκουρόχρωμο
 • οι φλέβες είναι τρυφερές.
Κιρσοί

Τι είναι οι κιρσοί; Αυτή η ερώτηση βασανίζει πολλούς μεσήλικες και όχι μόνο. Αυτός ο όρος αναφέρεται στο πρήξιμο των φλεβών στα κάτω άκρα. Οι φλέβες διογκώνονται, σχηματίζουν κόμπους, γίνονται πολύ κυματοειδείς και δημιουργούν μια ογκώδη μπλε επιφάνεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ροή του αίματος στις φλέβες δεν είναι αρκετά καλή. Το αίμα σταματά να κινείται όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση μέσα στη φλέβα. Όταν υπερβαίνει όλες τις κανονικές τιμές, το υπερβολικό αίμα αρχίζει να έχει τεντωτικό αποτέλεσμα στα τοιχώματα των φλεβών. Οι άκρες των αγγείων κινούνται πιο κοντά στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας και γίνονται ορατά με γυμνό μάτι. Το πρώτο σημάδι των κιρσών είναι η εκδήλωση των αγγειακών δικτύων. Τα αγγεία στα πόδια, ορατά στην επιφάνεια του δέρματος, είναι άρρωστα.

Κιρσώδεις φλέβες - αυτό που γνωρίζουν από την αρχαιότητα. Ακόμη και γιατροί του Βυζαντίου ανέφεραν αυτή την ασθένεια στα γραπτά τους. Οι Αιγύπτιοι το αντιμετώπισαν με ελαστικούς επιδέσμους και ο Ιπποκράτης, η Αβικένα και ο Παράκελσος προσπάθησαν να εφεύρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το αντιμετωπίσουν.

Είναι πολύ τρομακτικό ότι αυτή η παθολογία έχει υψηλό επιπολασμό - περίπου το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ευαίσθητο σε αυτήν την ασθένεια. Οι φλεβολόγοι λένε ότι η κύρια αιτία των κιρσών είναι το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης του συνδετικού ιστού στα πόδια. Τις περισσότερες φορές, οι γυναίκες πάσχουν από αυτή την ασθένεια, καθώς οι συνεχείς ορμονικές αλλαγές δημιουργούν καλές συνθήκες για την ανάπτυξη της νόσου.

Τι είναι οι κιρσίδες

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΒΑΡΙΚΩΣΗΣ

Οι καλές δυνατές φλέβες απαιτούν συνεχή αυτο-φροντίδα. Στο αρχικό στάδιο, οι κιρσοί καταστρέφουν την ομορφιά των ποδιών, αποτελούν μια μικρή απειλή για την υγεία, αλλά καθώς εξελίσσεται, δημιουργεί επιπλοκές και απειλεί τη ζωή. Οι κιρσώδεις φλέβες άλλων οργάνων είναι συχνότερα σύντροφοι διαφόρων ασθενειών και για να επιτύχουν ένα πραγματικό αποτέλεσμα πρέπει να αντιμετωπίζονται μαζί τους. Ομάδες κινδύνου που πρέπει πρώτα να θυμούνται για την πρόληψη των κιρσών:

 1. Όλοι όσοι ακολουθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.
 2. Αξίζει πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα στην εργασία.
 3. Ποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
 4. Φορά ψηλά τακούνια ή παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά.
 5. Έχει νόσο (ή πρόσφατη χειρουργική επέμβαση) στην πυελική περιοχή.
 6. Φορά σφιχτά ρούχα που εμποδίζουν τη ροή του αίματος.
 7. Συχνά κάθεται σταυροπόδι.
 8. Έγκυος.
 9. Αθλητές που ασκούν με τακτική υπερφόρτωση.
 10. Λαμβάνει ορμόνες.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς σοβαρής ασθένειας. Το προχωρημένο στάδιο αυτής της νόσου αντιμετωπίζεται αρκετά σκληρά, σε αντίθεση με το αρχικό. Επομένως, όλοι, και ειδικά εκείνοι που έχουν κακή κληρονομικότητα, πρέπει να γνωρίζουν τι είναι οι κιρσίδες, τα συμπτώματά της και να θυμούνται ότι η έγκαιρη επίσκεψη σε έναν φλεβολόγο είναι απλώς απαραίτητη, όπως μια προληπτική εξέταση από έναν οδοντίατρο. Πρέπει να φροντίζετε μόνοι σας την υγεία σας και να μην αφήνετε τα πράγματα μόνα τους.

Κιρσώδεις φλέβες, τι είναι;

Για να καταλάβετε τι είναι οι κιρσίδες, ας δούμε τις υποκείμενες αιτίες αυτής της ασθένειας. Όπως γνωρίζετε, το σώμα μας διαπερνάται με ένα συχνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, μερικά από τα οποία οδηγούν το αίμα στην καρδιά - φλέβες, άλλες, αντίθετα, το μεταφέρουν στην αντίθετη κατεύθυνση - αυτές είναι αρτηρίες. Εφόσον το σύστημα λειτουργεί ομαλά και τα αιμοφόρα αγγεία είναι καθαρά, ελαστικά και δεν εκτίθενται σε υπερβολικό στρες, όλα είναι καλά. Εάν ξεκινήσουν τακτικές αστοχίες, αργά ή γρήγορα μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες, μία από τις οποίες είναι οι κιρσοί.

Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συνήθως βρίσκεται στα άκρα. Εν μέρει επειδή, αυξάνοντας το αίμα στα πόδια, οι φλέβες αντέχουν σε υψηλά φορτία, εν μέρει επειδή τα άκρα μας είναι ένα από τα πιο «απασχολημένα» μέρη του σώματός μας - πρέπει να ανυψώσουμε βάρη, να περπατήσουμε πολύ, να σταθούμε ή να καθίσουμε, κάτι που είναι επίσης κακό, έτσιπώς παρεμβαίνει στην κανονική ροή του αίματος.

ΒΑΡΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝ ΤΩΝ ΟΡΩΝ: ΕΠΙΠΛΗΡΩΣΕΙΣ

Η πιο κοινή μορφή αυτής της νόσου, η οποία υπονοείται κυρίως κατά την αναφορά των κιρσών, είναι οι κιρσοί των ποδιών. Τα αρχικά του συμπτώματα αναφέρθηκαν παραπάνω και σε τι μπορεί να οδηγήσει η παραμέληση της θεραπείας; Ακολουθούν οι κύριες επιπλοκές αυτής της ασθένειας:

 • θρομβοφλεβίτιδα;
 • φλεβοθρόμβωση;
 • τροφικά έλκη;
 • αιμορραγία των κιρσών.

Τι είναι η θρομβοφλεβίτιδα;Πρόκειται για μια φλεγμονή των τοιχωμάτων των εξωτερικών φλεβών και την εμφάνιση θρόμβων αίματος σε αυτά, τα οποία όχι μόνο περιορίζουν το χώρο για τη ροή του αίματος, αλλά τελικά μπορούν να μπλοκάρουν εντελώς το αγγείο. Σχεδόν από την αρχή συνοδεύει κιρσούς των άκρων. Και ένα άτομο που δεν ασχολείται με τις φλέβες του, στο τέλος, σε ένα μπουκέτο επιπλοκών, δέχεται οξεία θρομβοφλεβίτιδα, όταν ένας θρόμβος όχι μόνο παρεμβαίνει στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά είναι επίσης το κέντρο της εστίασης της φλεγμονής, επηρεάζοντας όχι μόνο τα τοιχώματα του αγγείου, αλλά και τους κοντινούς ιστούς.

Φλεβοθρόμβωση- η λεγόμενη θρομβοφλεβίτιδα βαθιάς φλέβας, δεν είναι λιγότερο σοβαρή και δύσκολη στη θεραπεία της νόσου, όταν η θρόμβωση εμποδίζει τη ροή του αίματος και τα αγγεία και οι ιστοί γύρω τους φλεγμονώνονται. Τι είναι η θρόμβωση; Αυτή είναι η εμφάνιση στα αγγεία θρόμβων αίματος που παρεμποδίζουν τη ροή του αίματος, ή ακόμη και μπλοκάρουν εντελώς τον αυλό των αιμοφόρων αγγείων. Ακόμη και μια μερική μείωση της προσφοράς φρέσκου αίματος επιβραδύνει τον μεταβολισμό των ιστών και οδηγεί στη συσσώρευση των προϊόντων του και μια πλήρης απόφραξη μπορεί τελικά να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο, δηλαδή σε νέκρωση ιστών.

Ο ιδιαίτερος κίνδυνος αυτών των ασθενειών είναι ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε θρομβοεμβολισμό - ένας θρόμβος, που σπάει, θα μεταναστεύσει με τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, φράζοντας μία από τις μεγάλες αρτηρίες, η οποία με τη σειρά της μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα, οι κιρσοί τελευταίου βαθμού, είναι τα τροφικά έλκη - ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πόσο καιρό? Εάν μέσα σε ενάμιση μήνα η πληγή δεν σκέφτεται να επουλωθεί, αυτό είναι ένα τροφικό έλκος. Γίνεται θεραπεία, αλλά αυτή είναι μια μακρά και περίπλοκη θεραπεία, όταν πρέπει να συνδυάσετε χειρουργικές και θεραπευτικές μεθόδους.

Μια επιπλοκή όπως η αιμορραγία των κιρσών δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη. Μπορεί να προκληθεί τόσο από την αραίωση των αιμοφόρων αγγείων σε σημεία πάχυνσης, όσο και από μηχανική δράση. Επειδή δεν κοστίζει τίποτα για να καταστρέψει ένα σκάφος που έχει γίνει πιο λεπτό και έχει χάσει την ελαστικότητά του. Μην νομίζετε ότι αυτό ισχύει μόνο για τις εξωτερικές φλέβες, οι οποίες είναι βαθιά «απαλές» και είναι ευαίσθητες σε οποιοδήποτε άγχος, πρόσκρουση, μετατόπιση.

Οι συνέπειες της μη θεραπείας των κιρσών στη φωτογραφία:

Οι συνέπειες της μη θεραπείας των κιρσών

Οι κιρσώδεις φλέβες στο βίντεο κάνουν ακόμη πιο καταθλιπτική εντύπωση. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό και να ακολουθήσετε αυστηρά όλες τις οδηγίες του, τόσο στη θεραπεία όσο και στον τρόπο ζωής.

ΤΥΠΟΙ VARICOSE

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν και άλλοι τύποι κιρσών. Υπάρχουν πολλές από αυτές, αυτές οι ασθένειες προκύπτουν για διάφορους λόγους, και αν μερικές είναι αρκετά διαδεδομένες, άλλες είναι πολύ σπάνιες, συνήθως σχετίζονται με άλλες ασθένειες.

 1. Ρητιδικές κιρσώδεις φλέβες - ένα πλέγμα από μπλε αστέρια στους μηρούς και τα μοσχάρια. Βρίσκεται ακόμη και σε νέους και αδύνατους, και συχνά θεωρείται μόνο ένα καλλυντικό ελάττωμα, αν και αυτό είναι το πρώτο κουδούνι - πρέπει να δείτε έναν φλεβολόγο.
 2. Οι αστερίσκοι και το αγγειακό πλέγμα στο πρόσωπο είναι ένας λόγος για να δείτε έναν ενδοκρινολόγο, καθώς αυτό δείχνει συχνά ότι ένα άτομο έχει προβλήματα στο ενδοκρινικό σύστημα. Αν και ο λόγος μπορεί να είναι ο τρόπος ζωής - κατάχρηση αλκοόλ, λιπαρά και ανθυγιεινά τρόφιμα, ηλιακό έγκαυμα, η συνήθεια της συντριβής της ακμής.
 3. Κιρσώδεις φλέβες των χεριών - συχνότερα αυτό το πρόβλημα εμφανίζεται σε αθλητές και σε εκείνους των οποίων η εργασία απαιτεί συνεχές σοβαρό φορτίο στα χέρια.
 4. Η κιρσοκήλη είναι κιρσούς γύρω από τους όρχεις. Μια πολύ κοινή παθολογία, και ως εκ τούτου οι άνδρες, ειδικά οι έφηβοι, πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα, επειδή η θεραπεία δεν οδηγεί συχνά σε υπογονιμότητα.
 5. Αιμορροΐδες - κιρσοί του ορθού. Όχι μόνο ένας καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε αυτόν, αλλά και η άρση βάρους, η εγκυμοσύνη, η δυσκοιλιότητα και πολλοί άλλοι λόγοι.
 6. Οι κιρσώδεις φλέβες των ποδιών - έχει διάφορα στάδια και, εάν δεν αντιμετωπιστεί στο αρχικό στάδιο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αγγειακές παθολογίες και αναπηρία.
 7. Κιρσώδεις φλέβες εσωτερικών οργάνων - εμφανίζεται συνήθως ως επιπλοκή άλλων ασθενειών ή κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Μπορεί να είναι κιρσούς των πυελικών οργάνων, στομάχου, οισοφάγου κ. λπ.

Αυτή είναι μια σύντομη λίστα με τους κύριους τύπους αυτής της σοβαρής νόσου. Μπορείτε να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε κιρσούς κάθε τύπου από τα λεπτομερή άρθρα που δημοσιεύονται στον ιστότοπό μας. Προσπαθούμε να μιλάμε τακτικά τόσο για τις παραδοσιακές όσο και για τις πιο σύγχρονες μεθόδους θεραπείας της.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Η πηγή αυτού του προβλήματος είναι το όρθιο περπάτημα, που σημαίνει ότι είμαστε το μόνο είδος στη Γη που επηρεάζεται από αυτό. Δεν θα εξετάσουμε ψευδο-επιστημονικές υποθέσεις που θα εξηγούν γιατί συνέβη αυτό, αν και μερικές από αυτές είναι αρκετά αστείες. Το ένα, για παράδειγμα, υποθέτει ότι η ανθρωπότητα ήρθε στη γη από τον Άρη, όπου η δύναμη της βαρύτητας είναι πολύ μικρότερη, και ως εκ τούτου το σώμα μας δεν είναι προσαρμοσμένο στα γήινα φορτία, το άλλο, ότι οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από εξωγήινους και κάπου υπανάπτυκτες. Ωστόσο, η διπολική κινητικότητα απαιτεί από τα αιμοφόρα αγγεία να ανεβαίνουν σε σημαντικό ύψος, πράγμα που σημαίνει ότι τα υποβάλλει σε σοβαρό στρες.

Συνήθως αυτό το σύστημα λειτουργεί αρμονικά, το αίμα παρέχει γρήγορα και ομοιόμορφα σε όλα τα μέρη του σώματος οξυγόνο και βασικές ουσίες. Αλλά αν υπάρχει κάποιο είδος αποτυχίας (τραύμα, για παράδειγμα) ή το σώμα επηρεάζεται συνεχώς από κάποιους δυσμενείς παράγοντες (σκληρή δουλειά, βαρύ βάρος, ορμονική ανεπάρκεια κ. λπ. ) Αναπτύσσεται CVI - χρόνια φλεβική ανεπάρκειαΤις τελευταίες δεκαετίες, αυτή η ασθένεια έγινε αισθητά νεότερη και τώρα εμφανίζεται όχι μόνο στην παλαιότερη γενιά, αλλά και στους εφήβους, και ως εκ τούτου όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματά της:

 • telangiectasia - επέκταση μικρών επιφανειακών αγγείων.
 • πρήξιμο των ποδιών, χειρότερο το βράδυ.
 • κράμπες, εξογκώματα χήνας και άλλες οδυνηρές αισθήσεις στους μυς του μοσχαριού.
 • κρύα πόδια;
 • μελάγχρωση του δέρματος των ποδιών;
 • γενική δυσφορία και κόπωση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όπως μπορείτε να δείτε, συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα συμπτώματα των κιρσών που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου, επειδή αυτή είναι η αρχή της ίδιας ασθένειας - κιρσούς. Επομένως, εάν έχετε τουλάχιστον μερικά από αυτά τα σημεία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν φλεβολόγο που θα σας συνταγογραφήσει θεραπεία, να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Οι κιρσώδεις φλέβες δεν είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί με χάπια, είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος ζωής που πρέπει να ακολουθείται συνεχώς για να μην αντιμετωπίζει πιο σοβαρά στάδια της ανάπτυξής του.

Η πηγή του προβλήματος είναι η όρθια στάση του σώματος

Η σύγχρονη επιστήμη προσφέρει πολλές μεθόδους θεραπείας που σε κάποιο βαθμό αντισταθμίζουν το CVI, αφαιρώντας τόσο τις εξωτερικές εκδηλώσεις του όσο και γενικά επηρεάζοντας θετικά την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων. Για παράδειγμα, διαβάστε για τις φλέβες των αραχνών στα πόδια, τις αιτίες και τη θεραπεία τους. Η ιατρική προσφέρει τώρα μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση αυτού του «καλλυντικού» ελαττώματος, συμπεριλαμβανομένου αυτού:

 • συντηρητική θεραπεία - αλοιφές και δισκία για την ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και την τόνωση της ροής του αίματος.
 • θεραπεία συμπίεσης - ειδικά ιατρικά εσώρουχα.
 • επεμβατική θεραπεία - μικροθερμοπηξία, μικροσκοπική θεραπεία

Επίσης, μεταξύ των αποτελεσματικών μεθόδων για να απαλλαγείτε από την τελαγγειεκτασία και οι αιτίες της είναι οι θεραπευτικές ασκήσεις και το μασάζ λεμφικού παροχέτευσης.

Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί με επιπλοκές, αλλά ακόμη και εδώ μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κάνει τη δουλειά της. Τι σημαίνει; Να τι προσφέρει η σύγχρονη ιατρική:

 1. Θεραπευτικές μέθοδοι - φάρμακα, ειδικά εσώρουχα, μασάζ, φυσιοθεραπεία.
 2. Χειρουργικές μέθοδοι (φλεβεκτομή, μινιφλεκτομή, βραχεία απογύμνωση, ανατομή ενδοσκοπικής φλέβας, κ. λπ. ). Αυτή είναι η πιο ριζοσπαστική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών, η οποία απαιτεί όχι μόνο προετοιμασία για τη χειρουργική επέμβαση, την επαγγελματική της απόδοση, αλλά και ειδική μετεγχειρητική παρατήρηση.

Η ιατρική θεραπεία των κιρσών περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων τόσο για στοματική χορήγηση - όπως σταγόνες, δισκία και κάψουλες όσο και για εφαρμογή στο δέρμα - αυτές είναι διάφορες αλοιφές που χρησιμοποιούνται για το τρίψιμο των πονεμένων ποδιών. Μερικά φάρμακα περιορίζουν και ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία, άλλα ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και άλλα μειώνουν την πήξη του αίματος, έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μετά από ιατρική συνταγή. Οι εξωτερικές θεραπείες, δηλαδή, διάφορες κρέμες, αλοιφές και ζελέ, συνήθως έχουν αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές ιδιότητες. Συχνά προσθέτουν συστατικά που επηρεάζουν την πήξη του αίματος. Αυτά τα φάρμακα δρουν κυρίως σε επιφανειακά αγγεία, αλλά έχουν λιγότερες αντενδείξεις.

Έχοντας ανακαλύψει χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, εάν είναι δυνατόν, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν οι αιτίες της φλεβικής νόσου. Δηλαδή, να αλλάξετε δουλειές που απαιτούν να περάσετε όλη την ημέρα στα πόδια τους ή να σηκώσετε βάρη, να χάσετε βάρος, να εγκαταλείψετε πικάντικα τρόφιμα κ. λπ. Είναι σαφές ότι, για παράδειγμα, μια κληρονομική προδιάθεση δεν μπορεί να αφαιρεθεί, αλλά γνωρίζοντας γι 'αυτό, μπορείτε να επιλέξετε ένα κατάλληλο επάγγελμα και να παρακολουθήσετε την κατάσταση των φλεβών σας, συμπεριλαμβανομένης μιας φορά το χρόνο, για πρόληψη, επισκεφθείτε έναν φλεβολόγο. Παρά όλες τις εξελίξεις στην ιατρική, η υγεία μας είναι ακόμα στα χέρια μας