Πώς εμφανίζονται τα κύρια συμπτώματα των κιρσών των ποδιών;

Η επέκταση των φλεβών στα πόδια είναι μια ύπουλη ασθένεια, καθώς τα συμπτώματα των κιρσών για τον ασθενή γίνονται αισθητά μόνο όταν εμφανιστεί το εκφρασμένο στάδιο της νόσου και αρχίσουν κάθε είδους επιπλοκές.

Μια έντονη κλινική εικόνα εκδηλώνεται μόνο μετά από πολλά χρόνια και η έλλειψη έγκαιρης δράσης καταλήγει σε αναπηρία ή θάνατο του ασθενούς. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τα πρώτα σημάδια του προβλήματος. Αυτό θα βοηθήσει στη λήψη έγκαιρων μέτρων και στην αποφυγή χειρουργικής επέμβασης.

Ποιος πάσχει από κιρσούς

φωτογραφία κιρσών στα πόδια

Τις περισσότερες φορές, παρατηρούνται κιρσοί στις γυναίκες (σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μία στις τρεις γυναίκες πάσχει από αυτή τη νόσο). Αυτό εξηγείται από τους ακόλουθους λόγους:

 1. Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της νόσου. Σε αυτή την κατάσταση, η αύξηση του σωματικού βάρους, η αύξηση της πίεσης στις φλέβες λόγω αύξησης της μήτρας, καθώς και οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα συμβάλλουν στη στασιμότητα του αίματος.
 2. Λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών.
 3. Κορύφωση.
 4. Φορώντας άβολα παπούτσια με ψηλά τακούνια.

Στους άνδρες, οι κιρσοί είναι λιγότερο συχνές. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια αθλημάτων με άρση βαρών, καθώς και κατά τη διάρκεια σκληρής σωματικής εργασίας.

Ανεξάρτητα από το φύλο ενός ατόμου, η ασθένεια εμφανίζεται συχνά με αναγκαστική στατική θέση του σώματος, κληρονομική προδιάθεση, παχυσαρκία.

λεπτό σώμα και η παχυσαρκία ως αιτία των κιρσών

Οι γιατροί σημειώνουν ότι είναι χαρακτηριστικό για τους άνδρες να αναζητούν βοήθεια σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Δίνουν λιγότερη προσοχή στα πρώτα σημάδια επειδή είναι λιγότερο προσεκτικοί στην εμφάνισή τους. Οι γυναίκες, έχοντας βρει ένα αγγειακό δίκτυο, πηγαίνουν στον γιατρό για να το ξεφορτωθούν, όπως από καλλυντικό ελάττωμα.

Αν μιλάμε για τα συμπτώματα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την παραμέληση των κιρσών. Για τη διευκόλυνση της διάγνωσης, οι ειδικοί διακρίνουν τέσσερα στάδια στην ανάπτυξη της νόσου.

Πρώτα σημάδια

σημάδια κιρσών στα πόδια

Το αρχικό στάδιο χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • αίσθημα βάρους στα πόδια μετά από μια εργάσιμη ημέρα, πολύ περπάτημα ή όρθια στάση.
 • κούραση και πόνος?
 • εμφάνιση φλεβών αράχνης (τελαγγειεκτασίες)
 • πρήξιμο στην περιοχή του αστραγάλου.

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις εξαφανίζονται μετά από μια νυχτερινή ανάπαυση, αλλά επανεμφανίζονται το βράδυ. Αυτά τα σημεία χαρακτηρίζουν το πρώτο στάδιο της νόσου, όταν το φλεβικό σύστημα αποτυγχάνει για πρώτη φορά και αρχίζει η στασιμότητα του αίματος. Υπάρχει αύξηση της πίεσης στο αγγειακό τοίχωμα, ο αυλός του αυξάνεται και οι εσωτερικές βαλβίδες σταματούν να κλείνουν εντελώς και επιτρέπουν στο αίμα να επιστρέψει μερικώς πίσω.

Κατά την εξέταση του ασθενούς, δεν υπάρχουν ορατές αλλαγές. Στο κάτω μέρος του κάτω ποδιού μπορεί να σημειωθεί μια ελαφριά ακαθαρσία. Κατά κανόνα, δεν υπάρχουν παράπονα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι ασθενείς συνήθως εξηγούν μικρές εκδηλώσεις με τυπική κόπωση.

Σε αυτό το στάδιο, είναι δυνατή η επιτυχής θεραπεία των κιρσών, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη μη αναστρέψιμες αλλαγές. Το αγγειακό τοίχωμα δεν τεντώνεται και διατηρεί το προηγούμενο σχήμα του. Αρκεί να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία της στασιμότητας και να την εξαλείψετε.

Δεύτερο επίπεδο

συμπτώματα κιρσών στα πόδια

Εάν η παθολογική διαδικασία συνεχίζεται, τότε η στασιμότητα του αίματος αυξάνεται, υπάρχει παραβίαση της δομής των φλεβικών τοιχωμάτων, τα αγγεία επεκτείνονται και οι βαλβίδες σε αυτά δεν κλείνουν. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής σημειώνει:

 • έντονη βαρύτητα και αίσθημα πληρότητας στα κάτω πόδια.
 • έντονο αίσθημα κόπωσης, πόνου.
 • την εμφάνιση διευρυμένων φλεβών στον ιγνυακό βόθρο και σε άλλα μέρη.
 • την εμφάνιση κράμπες στους μύες της γάμπας τη νύχτα.
 • αλλαγή στην ευαισθησία, αίσθηση "ερπυσμού".
 • Τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ακόμη και μετά την κατάκλιση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σε αυτό το στάδιο ξεκινούν λειτουργικές διαταραχές της φλεβικής εκροής και ο σχηματισμός κιρσών.

Τρίτο στάδιο

Τα συμπτώματα των κιρσών των κάτω άκρων σε αυτό το στάδιο προκαλούνται από σοβαρή συμφόρηση και κυκλοφορικές διαταραχές στο δέρμα και τον μυϊκό ιστό των ποδιών:

 • εμφανίζονται ορατοί κιρσώδεις όζοι και μεγέθυνση των σάκων.
 • οι φλέβες επιμηκύνονται, αρχίζουν να προεξέχουν κάτω από το δέρμα, αποκτούν ένα χαρακτηριστικό σπασμωδικό (κυρίως στην εσωτερική επιφάνεια του μηρού ή του κάτω ποδιού).
 • το δέρμα γίνεται ξηρό και λεπτότερο, μπορεί να αναπτυχθεί δερματίτιδα.
 • στο απομακρυσμένο τμήμα του ποδιού, εμφανίζονται καφέ κηλίδες, εμφανίζονται περιοχές μελάγχρωσης και συμπύκνωσης του υποδόριου ιστού.
 • πρήξιμο, βάρος και πόνος στα πόδια (είναι παλλόμενο, καίγεται, εμφανίζεται κατά μήκος του φλεβικού κορμού).
 • η σοβαρή κόπωση και το σύνδρομο πόνου δεν υποχωρούν μετά τον ύπνο, μεγαλώνουν και εντείνονται το βράδυ, παρεμβαίνουν στην ελεύθερη κίνηση.
 • οι μυϊκές κράμπες γίνονται πιο συχνές.
 • τα νύχια των ποδιών σπάνε και αλλάζουν τη δομή τους, τα μαλλιά πέφτουν.

Τέταρτο στάδιο (ανάπτυξη επιπλοκών)

προχωρημένο στάδιο κιρσών

Στο τελευταίο στάδιο των κιρσών, όλα τα παραπάνω συμπτώματα εντείνονται και η σοβαρή φλεβική ανεπάρκεια και ο υποσιτισμός των ιστών οδηγούν στην ανάπτυξη απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών:

Τροφικά έλκη

Εμφανίζονται τροφικά έλκη. Θεραπεύονται αργά, προκαλώντας πόνο και έντονο πόνο. Τα σημάδια ανάπτυξης έλκους είναι:

 • φαγούρα και κάψιμο σε μια συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος.
 • αποχρωματισμός - εμφάνιση στρογγυλεμένου σημείου με ανώμαλες άκρες. μωβ ή μοβ με τον επακόλουθο σχηματισμό μίας ψώρα και επιφάνειας πληγής.

Στο μέλλον, όλα εξαρτώνται από τη θεραπεία. Το έλκος έχει λεία άκρα και διάφορους τύπους εκκρίσεων - σημειώνονται σε αυτό ορώδεις, πυώδεις, αιμορραγικές, ραβδώσεις ινώδους.

Με επαρκή θεραπεία, οι ουλές είναι το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης. Η προσθήκη λοίμωξης οδηγεί στην ανάπτυξη γάγγραινας, η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με αντιβακτηριακούς παράγοντες και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ενός άκρου ή σήψης και θάνατο.

Τραυματική αιμορραγία

Μια έντονη αραίωση του τοιχώματος της φλέβας υπό αυξημένη αρτηριακή πίεση ή μικρό τραύμα προκαλεί ρήξη του αγγείου, ακολουθούμενη από μαζική αιμορραγία.

Θρόμβοι αίματος

Η συμφόρηση και η φλεγμονή προκαλούν σχηματισμό θρόμβων αίματος στις φλέβες των ποδιών. Με θρόμβωση, εμφανίζονται ορισμένα συμπτώματα:

 • έντονος πόνος στην περιοχή της θρόμβωσης.
 • ερυθρότητα και αυξημένη θερμοκρασία του δέρματος στην περιοχή της προβολής θρόμβου.
 • πόνος και πάχυνση της φλέβας κατά την ψηλάφηση.
 • αυξημένη ευαισθησία του δέρματος.

Παρόμοια συμπτώματα κιρσών στα πόδια είναι ένδειξη νοσηλείας. Διαφορετικά, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Η θρομβοφλεβίτιδα είναι επικίνδυνη γιατί όταν ένας θρόμβος αίματος σκιστεί, εισέρχεται στο σύστημα των μεγάλων αρτηριών που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, τα νεφρά, τους πνεύμονες και τον καρδιακό μυ. Αυτό το φαινόμενο είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κιρσοί των ποδιών

αρχικές και προχωρημένες κιρσοί

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη της νόσου εξαρτάται επίσης από τον εντοπισμό της διαδικασίας της βλάβης. Εάν οι κιρσοί περνούν κατά μήκος της φθίνουσας διαδρομής, τότε η διαταραχή εκροής συμβαίνει κατά μήκος της μεγάλης σαφηνούς φλέβας του μηρού, με τυπικά συμπτώματα της νόσου.

Αλλά υπάρχει επίσης μια ανερχόμενη διαδρομή, στην οποία σημειώνεται ανεπάρκεια βαλβίδας στα αγγεία που βρίσκονται στο εσωτερικό. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο στην καθαρή του μορφή, ο λόγος για αυτό είναι η πλήρης απουσία της συσκευής βαλβίδων ή μια ανωμαλία της ανάπτυξής της σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της φλέβας.

Ποια είναι τα σημάδια των κιρσών των κάτω άκρων; Με συμφόρηση σε βαθιές φλέβες, η κλινική εικόνα μπορεί να μην εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, η παθολογική διαδικασία προχωρά ανεπαίσθητα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τέτοιες λανθάνουσες κιρσοί είναι πολύ επικίνδυνες και συχνά διαγιγνώσκονται πρώτα με την εμφάνιση θρόμβωσης με πλήρη απόφραξη, όταν υπάρχει έντονος πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα ή μπλε αποχρωματισμός του άκρου. Σε πλήρη απουσία της διέλευσης του αίματος μέσω ενός μεγάλου αγγείου, αναπτύσσεται φλεβική γάγγραινα.

κιρσούς στο πόδι

Αλλά αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά σπάνιο. Τις περισσότερες φορές, οι εσωτερικές κιρσοί δεν μπορούν να απομονωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς υπάρχει ένα σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των επιφανειακών και των βαθιών φλεβών και το αίμα απελευθερώνεται μέσω των διάτρητων φλεβών. Σε αυτή την περίπτωση, τα συμπτώματα της νόσου θα είναι τα ίδια με την ήττα των επιφανειακών φλεβών.

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια φλεβικής στάσης, δεν πρέπει να χάνετε χρόνο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του.