Θεραπεία των κιρσών

θεραπεία των κιρσών σε έναν φλεβολόγο

Οι κιρσοί (κιρσοί) είναι μια πολύ συχνή αγγειακή νόσος που είναι γνωστή στους ανθρώπους από την αρχαιότητα. Το πάπυρο της Αρχαίας Αιγύπτου τον αναφέρει, ακόμη και μια μούμια με εκδηλώσεις κιρσών στα πόδια ανασκάφηκε. Βρείτε πληροφορίες σχετικά με την παθολογία στο Hippocrates, Galen, Avicenna. Οι σύγχρονοι γιατροί αντιμετωπίζουν επίσης συχνά κιρσούς σε ασθενείς, αναζητώντας αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας.

Ο όρος "κιρσούς" είναι λατινικής προέλευσης, η λέξη "varix" μεταφράζεται ως "επέκταση". Ως εκ τούτου, η ασθένεια και άρχισε να ονομάζεται "κιρσούς". Με αυτήν την ασθένεια, οι περιφερειακές φλέβες αυξάνονται σε όγκο, γίνονται μακρές, στρεβλωμένες, παραμορφωμένες, οζώδεις. Το αίμα σταματά στα κάτω μέρη του ποδιού επειδή οι βαλβίδες αρχίζουν να λειτουργούν άσχημα και τα τοιχώματα εξασθενίζουν. Τις περισσότερες φορές, υπάρχει βλάβη στα αγγεία στα πόδια, δεδομένου ότι υπάρχει το μεγαλύτερο φορτίο στα αγγεία, είναι απαραίτητο να αντληθούν μεγάλες ποσότητες αίματος και να ξεπεραστεί η δύναμη της βαρύτητας.

Οι κιρσοί διαγιγνώσκονται σε περίπου 17 - 25% των ανθρώπων. Μεταξύ των νέων, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια είναι εξίσου άρρωστα. Σε ώριμες και ηλικιωμένες γυναίκες, αυτή η παθολογία εμφανίζεται με συχνότητα 2-3 φορές υψηλότερη από ότι στους άντρες της ίδιας ηλικίας. Αυτό οφείλεται στις συνεχείς ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα που συμβαίνουν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής.

Πώς τακτοποιούνται οι φλέβες στα πόδια

Τα πόδια έχουν δύο ομάδες φλεβικών αγγείων: επιφανειακά και βαθιά ή βαθιά. Τα πρώτα βρίσκονται στον υποδόριο ιστό, δηλαδή στην επιφάνεια του ποδιού. Τα τελευταία βρίσκονται βαθύτερα, στο πάχος των μυών, δίπλα στις αρτηρίες και τους τένοντες. Τα βαθιά και επιφανειακά αγγεία συνδέονται με διάτρηση ή διάτρηση φλεβών. Το τοίχωμα τους αποτελείται από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, με αδύναμους και λίγους λείους μυς.

Το φλεβικό τοίχωμα έχει δομή τριών στρωμάτων:

 • Πάνω είναι η περιπέτεια, η οποία αποτελείται από χαλαρές συνδετικές ίνες, λεία μυϊκά κύτταρα τεντωμένα κατά μήκος των τοιχωμάτων, περιτριγυρισμένα από μικρά τριχοειδή και νεύρα υπεύθυνα για τον τροφισμό του αγγείου.
 • Στη μέση βρίσκεται το μέσο, που αποτελείται από κυκλικές ίνες λείου μυός.
 • Στο εσωτερικό είναι intima. Η βάση του εσωτερικού είναι το ενδοθήλιο, μεταξύ των κυττάρων του υπάρχουν διαμήκεις ίνες λείων μυών. Το εσωτερικό κέλυφος είναι διπλωμένο, τα εξογκώματα είναι το ένα απέναντι από το άλλο και μοιάζουν με φωλιές κατάποσης ή τσέπες. Ονομάζονται βαλβίδες και ευθύνονται για τη σωστή κατεύθυνση της ροής του αίματος.

Οι φλεβικές βαλβίδες κατευθύνουν το αίμα από το περιφερειακό στην καρδιά και από το επιφανειακό στις βαθιές φλέβες. Αποτρέπουν την αντίστροφη ροή, αυξάνουν τη φλεβική πίεση. Εκτός από τις βαλβίδες, οι λείοι μύες, οι τένοντες και οι μύες των ποδιών συμμετέχουν στη διατήρηση του φυσιολογικού τόνου. Με την ήττα οποιουδήποτε από τα στρώματα (συχνότερα το διάμεσο και το εσωτερικό), οι φλέβες χάνουν τον τόνο τους και επεκτείνονται, εμφανίζονται κιρσούς.

Υπάρχουν πολλές επιφανειακές φλέβες:

 1. Η μεγάλη σαφενώδης φλέβα βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του ποδιού, τα τοιχώματά της είναι εξοπλισμένα με πολλές βαλβίδες, το αίμα συλλέγεται από την πρόσθια μηριαία επιφάνεια μέσω μιας σειράς μικρότερων αγγείων μέσα σε αυτήν τη φλέβα.
 2. Η μικρή σαφενώδης φλέβα βρίσκεται στο εξωτερικό του ποδιού, εξοπλισμένη με βαλβίδες, συλλέγει αίμα από τις φλέβες από το μπροστινό και το πίσω μέρος του ποδιού.

Η επικοινωνία μεταξύ των μεγάλων και μικρών φλεβών συμβαίνει λόγω των συνδετικών αγγείων.

Οι οπίσθιες και οι πρόσθιες κνημιαίες φλέβες, η λαϊκή φλέβα και η μηριαία φλέβα ονομάζονται βαθιά. Οι κιρσοί αναπτύσσονται σε αυτά σε προχωρημένα στάδια, όταν η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για ποιους λόγους εμφανίζονται οι κιρσοί και ποιος κινδυνεύει να αρρωστήσει;

Γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν από κιρσούς αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να ειπωθεί. Έχουν εντοπιστεί μόνο ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, λόγω των οποίων εξασθενίζουν οι βαλβίδες, μειώνεται η ελαστικότητα και ο τόνος των τοιχωμάτων των επιφανειακών και διάτρητων φλεβών.

Εδώ είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου:

 • Κληρονομικότητα. Η δομή των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων καθορίζεται γενετικά, με κάποιες αλλαγές στα γονίδια, εξασθενούν, οι βαλβίδες δεν κλείνουν καλά. Ως αποτέλεσμα, με την παραμικρή αύξηση της πίεσης στις φλέβες, εμφανίζεται μια αντίστροφη εκροή αίματος, τα αγγεία ξεχειλίζουν και διαστέλλονται.
 • Ορμονικές αλλαγές στο σώμα στις γυναίκες. Αυτή η κατάσταση είναι χαρακτηριστική για τις εγκύους ή για το δεύτερο μισό του κύκλου, όταν η ποσότητα της προγεστερόνης αυξάνεται και το επίπεδο των οιστρογόνων μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, η ρεολογία του αίματος αλλάζει (αυξάνεται η πήξη), ο αγγειακός τόνος μειώνεται, οι ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου καταστρέφονται και ο κίνδυνος θρόμβων αίματος αυξάνεται.
 • Ευσαρκία. Τα υπέρβαρα άτομα κινούνται λίγο, γεγονός που επιβραδύνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Η περίσσεια του υποδόριου λίπους στην κοιλιά οδηγεί σε αυξημένη πίεση στην κοιλιακή κοιλότητα, σύσφιξη των μεγάλων φλεβών. Αυτό οδηγεί σε στασιμότητα του αίματος στα αγγεία των ποδιών και στη συνέχεια σε κιρσούς.
 • Διαβήτης. Η ζάχαρη, το επίπεδο της οποίας αυξάνεται σε αυτήν την ασθένεια, βλάπτει το αγγειακό ενδοθήλιο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα.
 • Αλκοολισμός. Όταν καταναλώνονται μεγάλες δόσεις αλκοόλ, συμβαίνει αφυδάτωση, το αίμα πυκνώνει, σχηματίζεται θρόμβος, φράζει τα μικρά αγγεία και προκαλεί στασιμότητα.
 • Στατικά επαγγελματικά φορτία όπως ανύψωση βαρέων φορτίων, όρθια ή καθιστή εργασία. Ο μυϊκός τόνος σε μια τέτοια κατάσταση μειώνεται, το αίμα κινείται χειρότερα από τα κάτω άκρα στην καρδιά, εμφανίζεται στασιμότητα, οι φλέβες στα πόδια επεκτείνονται εξαιτίας αυτού.
 • Συγγενείς ανωμαλίες πήξης αίματος. Η υπερπηκτικότητα, στην οποία παράγονται πάρα πολλοί παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, προκαλεί θρόμβωση και καθιστά δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία.
 • Λανθασμένη διατροφή. Μια δίαιτα με έλλειψη βιταμινών (C, E, PP), οι φυτικές ίνες οδηγούν σε διαταραχές στη δομή του ενδοθηλίου και σε άλλα δομικά στοιχεία των αγγειακών τοιχωμάτων.
 • Σφιχτά εσώρουχα. Όταν φοράτε σφιχτά εσώρουχα, μέρος των φλεβών τρυπιέται, γεγονός που προκαλεί μια δύσκολη εκροή αίματος από το κάτω μισό του σώματος.
 • Συχνή δυσκοιλιότητα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το πρόβλημα πρέπει να ωθούν συνεχώς, αυτό αυξάνει την πίεση μέσα στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην εκροή αίματος.
 • Ψηλοτάκουνα. Η υπερβολική πίεση των μυών του μοσχαριού, η ανεπαρκής συστολή, προκαλεί τη στασιμότητα του αίματος στις φλέβες.
 • Ζεστό κλίμα. Το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της ζέστης, το σώμα αφυδατώνεται. Εάν δεν αντισταθμίσετε το πρόβλημα πίνοντας επαρκή ποσότητα υγρού, ο κίνδυνος θρόμβων αίματος στα αγγεία θα αυξηθεί.
 • Παθολογία της καρδιάς και των νεφρών. Αυτά μπορεί να είναι συγγενή ή επίκτητα καρδιακά ελαττώματα, νεφρική ανεπάρκεια.
 • Υπερβολικές δόσεις φαρμάκων που επηρεάζουν την πήξη. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να φράξουν από τους σχηματισμένους θρόμβους αίματος.
 • Λειτουργία. Οι κίνδυνοι σχηματισμού θρόμβου σε αυτήν την περίπτωση αυξάνονται λόγω απώλειας αίματος, συμπίεσης των φλεβών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Πώς οι κιρσοί μπορούν να είναι περίπλοκες

 • Θρόμβωση λόγω στάσης του αίματος.
 • Αγγειακός θρομβοεμβολισμός ως αποτέλεσμα του διαχωρισμού θρόμβων.
 • Θρομβοφλεβίτιδα ή φλεγμονή του φλεβικού τοιχώματος.
 • PE (πνευμονική εμβολή). Σε αυτήν την περίπτωση, η ροή του αίματος στην πνευμονική κυκλοφορία διακόπτεται απότομα, γεγονός που οδηγεί σε θάνατο. Μικροί θρόμβοι αίματος μπορούν να παγιδευτούν στις μικρές πνευμονικές αρτηρίες και να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή πνευμονικό οίδημα.
 • Τροφικά έλκη, έκζεμα στο δέρμα των ποδιών λόγω διατροφικών διαταραχών ιστών. Με την κακή κυκλοφορία του αίματος, λίγο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά εισέρχονται στους ιστούς, γεγονός που διαταράσσει την αναγέννηση ή προκαλεί μαζική κυτταρική νέκρωση.
 • Οιδηματώδες σύνδρομο. Ως αποτέλεσμα παραβίασης της εκροής αίματος και στασιμότητας μέσω των τοιχωμάτων των αγγείων, το υγρό εισχωρεί στον διακυτταρικό χώρο. Το οίδημα είναι απαλό στη συνοχή, ελαστικό, εμφανίζεται συχνότερα κοντά στην προσβεβλημένη φλέβα, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.
 • Δερματίτιδα. Η φλεγμονώδης διαδικασία στο δέρμα αναπτύσσεται λόγω μειωμένης ροής αίματος και διατροφής ιστών.
 • Υπερχρωματισμός, κυάνωση του προσβεβλημένου δέρματος.
 • Συμπύκνωση του υποδόριου λίπους λόγω οιδήματος και αιμορραγίας.

Πώς να διαγνώσετε κιρσούς

 • Με τη βοήθεια λειτουργικών δοκιμών (εφαρμογή τουρνουά), μελετάται η κατάσταση των βαλβίδων. Ονομάζονται από τους συγγραφείς τους - Troyanov-Trendelenburg, Pratt, Sheinis, Delbe-Perthes κ. λπ. Σε αυτή τη θέση, ο γιατρός κτυπά το άκρο από το πόδι προς τα πάνω για να αδειάσει τις επιφανειακές φλέβες. Το επόμενο βήμα είναι να εφαρμόσετε ένα τουρνουά στο πάνω μισό του μηρού, μετά το οποίο ο ασθενής σηκώνεται από τον καναπέ. Οι υγιείς φλεβικές φλέβες πρέπει να γεμίσουν μετά από 15 δευτερόλεπτα.
 • Η διπλή υπερηχογραφική σάρωση φλεβών (υπερηχογράφημα αγγειοσκόπηση) παρέχει τις περισσότερες πληροφορίες, σας επιτρέπει να οπτικοποιήσετε τα αγγεία και τη ροή του αίματος μέσω αυτών.
 • Η απεικόνιση Doppler είναι μια μέθοδος για την αξιολόγηση της κυκλοφορίας του αίματος στα αγγεία.
 • Φλεβογραφία ή εξέταση ακτινογραφίας χρησιμοποιώντας αντίθεση, η οποία βοηθά στη μελέτη της εσωτερικής δομής του αγγείου.
 • Η Phleboscintigraphy είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί ραδιενεργές ουσίες με περαιτέρω μελέτη σε μια ειδική συσκευή για τη διανομή τους.

Για την εξέταση των επιφανειακών φλεβών, εξετάζονται και ψηλαφούνται. Οι τρεις πρώτες μέθοδοι χρησιμοποιούνται ως πρόσθετες έρευνες. Οι δύο τελευταίες μέθοδοι είναι απαραίτητες για τη μελέτη της κατάστασης των βαθιών ή βαθιών φλεβών.

Θεραπεία φλεβών κιρσών

Συντηρητικές θεραπείες

 • Η φαρμακευτική θεραπεία δεν θεραπεύει κιρσούς, αλλά με τη βοήθεια φαρμάκων, η λειτουργία των βαλβίδων, του αγγειακού τροφισμού, της κυκλοφορίας του αίματος βελτιώνεται εν μέρει και ο κίνδυνος θρόμβωσης μειώνεται. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται βεντονικά. Μπορούν να συνταγογραφηθούν για κάθε τύπο κιρσών. Οι αλοιφές με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ενδείκνυνται για θρομβοφλεβίτιδα. Επίσης σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά, τα οποία διαλύουν αποτελεσματικά τους θρόμβους στο αίμα. Η θεραπεία πρέπει να επιλέγεται από γιατρό, μετά από ενδελεχή διάγνωση και λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά του ασθενούς.
 • Η φυτική ιατρική και οι πρόσθετες τεχνικές είναι δευτερεύουσας σημασίας. Συνιστάται να φοράτε καλσόν συμπίεσης, να κάνετε γυμναστική, σκι, ποδηλασία και κολύμπι. Ένα καλό αποτέλεσμα δίνεται από την άσκηση "ποδήλατο" σε ύπτια θέση, κάμψη και επέκταση των ποδιών, βελτιώνει την εκροή αίματος από τα άκρα. Η άσκηση μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές. Συνιστάται επίσης να κάνετε ντους με αντίθεση το πρωί (ποτίστε πρώτα το πόδι με ζεστό νερό και στη συνέχεια μειώστε σταδιακά τη θερμοκρασία σε κρύο). Δροσερά λουτρά με αφέψημα από φλοιό βελανιδιάς, κάστανο αλόγου, χαμομήλι, βαλσαμόχορτο, τρίψιμο του δέρματος με βάμμα λουλουδιών ακακίας, φύλλα Kalanchoe, βοήθεια ξιδιού μηλίτη. Οι βδέλλες βοηθούν στην εξάλειψη της θρομβοφλεβίτιδας.
 • Τρόπος. Βγείτε αργά από το κρεβάτι, 5-10 λεπτά. Τα πόδια πρέπει να σηκώνονται κατά 10-15⁰ τη νύχτα · γι 'αυτό τοποθετείται ένας κύλινδρος κάτω από τα τακούνια. Πρέπει να περπατάτε ήρεμα, είναι ανεπιθύμητο να διασχίζετε τα πόδια σας όταν κάθεστε, όχι να κουράζεστε. Συνιστάται σε όλους τους ασθενείς να φορούν καλσόν συμπίεσης.
 • Πρέπει να φάτε σωστά, να συμπεριλάβετε χονδροειδείς ίνες, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες στο μενού. Τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες, τα ροδαλά ισχία, οι μαύρες σταφίδες, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το συκώτι, τα κρεμμύδια, τα αυγά, τα θαλασσινά θα είναι χρήσιμα. Είναι σημαντικό να μην πίνετε αλκοόλ, να μην καπνίζετε και να πίνετε αρκετό νερό όλη την ημέρα. Με επίμονη δυσκοιλιότητα, συνιστάται να πίνετε καθαρτικό.

Χειρουργική επέμβαση

Φλεβεκτομή ή πλήρης αφαίρεση φλεβών

Η ένδειξη μιας τέτοιας ριζικής επέμβασης είναι οι κιρσοί, στις οποίες εμπλέκεται ένας μεγάλος αριθμός φλεβών. Ταυτόχρονα, υπάρχουν επιπλοκές - τροφικά έλκη που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, θρομβοφλεβίτιδα, επίμονο οίδημα στα πόδια, γενικά συμπτώματα (κόπωση, ζάλη, λιποθυμία).

Η επέμβαση αντενδείκνυται σε CHS, σοβαρές λοιμώξεις, σε πολύ ηλικιωμένους ασθενείς, στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης, με τοπική φλεγμονή των ποδιών (ερυσίπελα, φλύκταινες εκρήξεις, έκζεμα)

Μόνο μια χειρουργική επέμβαση είναι ικανή να ανακουφίσει ριζικά τον ασθενή από κιρσούς, να επαναλάβει τη λειτουργία των βαλβίδων. Εάν η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, χωρίς θεραπεία και παραμελημένη, αυτή η μέθοδος θεραπείας παραμένει η μόνη. Τα μειονεκτήματα της παρέμβασης είναι η ανάγκη αναισθησίας και η παρακολούθηση του ασθενούς για αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο, μετεγχειρητικό τραύμα με ουλές και ουλές.

Θεραπεία με λέιζερ (ενδοαγγειακή μικροθεραπεία)

Η θεραπεία με λέιζερ των κιρσών χρησιμοποιείται εάν η παθολογία συνδυάζεται με ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος (CHS, υπέρταση), αλλαγές στα περιφερειακά αγγεία (φλεβίτιδα, θρομβοφλεβίτιδα), ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, πλευρίτιδα), γαστρεντερικές παθολογίες (χολοκυστίτιδα, έλκος, περιτονίτιδα), το νευρικό σύστημα (τραύμα FM, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οι συνέπειές τους), το ουρογεννητικό σύστημα (φλεγμονή των νεφρών, του προστάτη, παθολογία της μήτρας με παραρτήματα), με δερματικές παθήσεις (φουρουκλίωση, δερματίτιδα, ψωρίαση, κ. λπ. ).

Οι αντενδείξεις για τη χρήση λέιζερ είναι η ογκολογία, η αντισταθμιζόμενη παθολογία των νεφρών, του ήπατος, της καρδιάς, της εγκεφαλικής σκλήρυνσης, της εγκυμοσύνης.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της θεραπείας με λέιζερ είναι η αποτελεσματικότητά της στην εξάλειψη της επέκτασης των επιφανειακών φλεβών, η ταχύτητα (η διάρκεια του χειρισμού είναι 15-20 λεπτά), δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο, χαμηλό τραύμα.
Από τα μειονεκτήματα, αξίζει να τονιστεί η κακή διαθεσιμότητα της τεχνικής · δεν διαθέτουν όλες οι κλινικές τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η θεραπεία είναι δαπανηρή και δεν είναι πολύ χρήσιμη για την αφαίρεση σοβαρών προσβεβλημένων και βαθιών φλεβών. Εάν το λέιζερ χρησιμοποιείται λανθασμένα, μπορεί να προκληθεί θερμικό κάψιμο, μερικές φορές εμφανίζεται αποχρωματισμός στις περιοχές έκθεσης.

Πήξη ραδιοσυχνοτήτων (κατάλυση)

Η επέμβαση ενδείκνυται για εκτεταμένες βλάβες των σαφενών φλεβών, τροφικά έλκη που προκύπτουν από μακροχρόνιες και μη θεραπευόμενες κιρσούς.

Η πήξη της ραδιοσυχνότητας αντενδείκνυται σε οξεία θρομβοφλεβίτιδα, περιορισμένη κινητικότητα ασθενών, εγκυμοσύνη, ψυχικές διαταραχές.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η ανώδυνη, χωρίς τραύμα, η ανάγκη παραμονής σε νοσοκομείο. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους την επόμενη μέρα.

Το μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος της παρέμβασης.

Σκληροθεραπεία

Ενδείκνυται για κιρσούς μικρών και μεγάλων επιφανειακών φλεβών (σε μεγάλα αγγεία πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο του duplex Doppler) στο αρχικό στάδιο και χωρίς επιπλοκές.

Μην αντιμετωπίζετε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες με αυτόν τον τρόπο, με αλλεργίες στα φάρμακα, με βαθιά φλεβική θρόμβωση, μολυσματικές και φλεγμονώδεις δερματικές βλάβες στα πόδια.

Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι το χαμηλό κόστος, η γρήγορη ανάρρωση, η ανάγκη νοσηλείας. Η διαδικασία δεν αφήνει υπολείμματα και δεν προκαλεί τραυματισμό.

Το μειονέκτημα είναι ο κίνδυνος να μεταφερθεί ένα σκληρυντικό φάρμακο σε μια βαθιά φλέβα, μια μείωση της αποτελεσματικότητας σε επαφή με το αίμα, η ικανότητα χρήσης μόνο στα αρχικά στάδια.

Μπορούν οι κιρσοί να θεραπευτούν στο σπίτι;

Στο σπίτι, επιτρέπεται η χρήση βοηθητικών μεθόδων θεραπείας των κιρσών, οι οποίες ανακουφίζουν τα συμπτώματα. Χρησιμοποιούν αλοιφές από φαρμακεία ή αυτοπαρασκευασμένα, λουτρά και λοσιόν με βάση τα βότανα, κομπρέσες, αφέψημα και εγχύσεις για να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να ανακουφίσουν το πρήξιμο. Υπάρχουν μερικές συνταγές παρακάτω.

Βάμμα στα κάστανα

Πάρτε περίπου 200 g ώριμων και ξεφλουδισμένων κάστανων. Περάστε από ένα μύλο κρέατος ή αλέστε με μπλέντερ. Ρίξτε τα πάντα με ένα λίτρο βότκας, βάλτε το σε μια σκοτεινή γωνία και επιμείνετε για μερικές εβδομάδες. Για να κάνετε το προϊόν να μυρίζει καλά, προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι μέντας. Το βράδυ, λιπαίνουν τα πόδια με βάμμα για να απαλλαγούν από βαρύτητα, κνησμό, ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία και αποτρέπουν την ευθραυστότητά τους. Συνιστάται επίσης να κάνετε μια συμπίεση από το βάμμα. Εάν δεν υπάρχει κάστανο, αντικαταστήστε το με μοσχοκάρυδο, η συνταγή παραμένει η ίδια. Το βάμμα με καρύδια μόσχου μπορεί να τρίψει μόνο τα πονεμένα πόδια, συνιστάται να το πίνετε 20 σταγόνες την ημέρα. Αφού τελειώσει η φιάλη, φτιάξτε ένα νέο βάμμα. Αλλά πρέπει να υπάρχει μια παύση 2 εβδομάδων μεταξύ της λήψης του επόμενου τμήματος.

Αλοιφή καλέντουλας

Μια έγχυση γίνεται από τα λουλούδια της καλέντουλας - μια κουταλιά της σούπας χύνεται με ένα ποτήρι βραστό νερό, τίθεται στη φωτιά, βράζεται για μερικά λεπτά, επιμένει για 3 ώρες σε ένα θερμό. Φιλτράρετε την έγχυση και προσθέστε λίγο λίπος, λανολίνη, βαζελίνη, ασβέστη. Για το άρωμα, συνιστάται να προσθέσετε μια σταγόνα αρωματικού ελαίου (τριαντάφυλλο, περγαμόντο, εσπεριδοειδή, φασκόμηλο, λεβάντα κ. λπ. ) Τρίψτε την αλοιφή το πρωί και το βράδυ, με απαλές κινήσεις από το κάτω πόδι στο γόνατο, μέχρι απορροφηθεί πλήρως. Θυμάρι, κώνοι λυκίσκου, τσουκνίδα προστίθενται επίσης στην έγχυση καλέντουλας.

Λάδι χαμομηλιού

Τα λουλούδια του φαρμακευτικού χαμομηλιού διπλώνονται σε ένα βάζο μισού λίτρου από σκούρο γυαλί έτσι ώστε το δοχείο να γεμίζει στην κορυφή. Ρίξτε μισό λίτρο οποιουδήποτε είδους φυτικού ελαίου, για παράδειγμα, ελιές, καλαμπόκι, κάνναβη. Επιμένουν για ένα μήνα, κουνώντας ή ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό. Μετά από αυτό, διηθείται η έγχυση λαδιού. Για το άρωμα, προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι δέντρου τσαγιού, μέντα, λεβάντα, γκρέιπφρουτ. Το χαμομήλι εφαρμόζεται στο πόδι νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, κάνοντας ταυτόχρονα ένα ελαφρύ μασάζ. Μπορείτε επίσης να κάνετε νυχτερινές κομπρέσες από την έγχυση.

Πικρή κομπρεσέρ

Πάρτε ένα πακέτο κεφίρ ή ζυμωμένο ψημένο γάλα, 3 κουταλιές της σούπας αποξηραμένα αψιθιά. Το βότανο θρυμματίζεται, αναμειγνύεται με κεφίρ (ζυμωμένο ψημένο γάλα). Όταν το γρασίδι βραχεί, απλώστε το στο πανί μαζί με ένα παχύ υγρό. Στη συνέχεια, βάλτε μια συμπίεση στο πόδι, καλύψτε την με κερί χαρτί στην κορυφή (δεν χρησιμοποιείται φιλμ σελοφάν), στερεώστε τα πάντα με πολλά στρώματα επιδέσμου. Κρατήστε τα πόδια ανυψωμένα, η συμπίεση αφαιρείται μετά από μισή ώρα. Συνιστάται να κάνετε τη διαδικασία δύο φορές την ημέρα. Αντί για σκουλήκι, μπορείτε να πάρετε λυκίσκο, άνθη χαμομηλιού, κορδόνι, τριφύλλι, βελανιδιές ή φύλλα σημύδας, St. John's wort, αλογουρά, τριχρωμικά ιώδη λουλούδια, yarrow. Οι συνδυασμοί διαφορετικών φυτών δίνουν ένα καλό αποτέλεσμα. Για να βελτιώσετε το αποτέλεσμα της συμπίεσης μετά τη διαδικασία, συνιστάται να ξαπλώσετε λίγο με τα πόδια σας ανάποδα. Όλα αυτά τα βότανα μπορούν να εγχυθούν σε ποδόλουτρο. Το νερό σε ένα τέτοιο λουτρό πρέπει να είναι ζεστό, η διάρκεια της διαδικασίας είναι περίπου 25 λεπτά. Ανακουφίζει την κόπωση, πρήζει καλά, μειώνει τον κνησμό και τον πόνο.

Λαϊκές συνταγές για εσωτερική χρήση

Διάφορα φυτο-παρασκευάσματα βελτιώνουν τη ροή του αίματος στις φλέβες. Χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα βότανα:

 • Τριφύλλι
 • Διαδοχή
 • Φύλλα και μούρα από lingonberry, viburnum, φράουλα, βατόμουρο
 • Μητέρα και μητριά
 • Καλέντουλα
 • Sophora Ιαπωνικά
 • Μέλισσα
 • Σχίστρα
 • Λευκάγκαθα

Το γρασίδι ξηραίνεται, στη συνέχεια θρυμματίζεται και παρασκευάζεται ένα μείγμα διαφορετικών τύπων φυτών. Στη συνέχεια παίρνουν 3 κουταλιές της σούπας, ρίχνουν ένα λίτρο βραστό νερό, επιμένουν όλη τη νύχτα σε ένα θερμό και πίνουν 1/3 φλιτζάνι πριν από τα γεύματα.

Είναι καλό να αντιμετωπίζετε κιρσούς με γύρη και μέλι. Η γύρη πρέπει να καταπίνεται. Το μέλι μπορεί επίσης να καταναλωθεί, αλλά εξακολουθεί να κάνει καλές κομπρέσες. Συνιστάται να προσθέσετε εγχύσεις διαφόρων βοτάνων στο μέλι.

Θεραπεία των κιρσών σε έγκυες γυναίκες

Η μεταφορά ενός μωρού συνοδεύεται από ορμονική καταιγίδα στο γυναικείο σώμα, υπερφόρτωση, η οποία συχνά προκαλεί κιρσούς. Η θεραπεία πραγματοποιείται σε αυτήν την περίοδο συντηρητικά, με τη βοήθεια τοπικών κρεμών, αλοιφών και πηκτωμάτων.

Οι πιο αποτελεσματικές αλοιφές έχουν αποσυμφορητικό αποτέλεσμα, ανακουφίζουν τη βαρύτητα στα άκρα. Εφαρμόζονται σε ένα λεπτό στρώμα, που κινείται από κάτω προς τα πάνω, με απαλές κινήσεις μασάζ. Η συχνότητα των χειρισμών είναι 1-3 φορές την ημέρα.

Οι λαϊκές θεραπείες βοηθούν επίσης. Συνιστάται να ετοιμάζετε λουτρά με αρωματικά από βότανα (από χαμομήλι, θυμάρι, κώνους λυκίσκου, καλέντουλα, αψιθιά, παλτό, φλοιός βελανιδιάς, φύλλα σημύδας κ. λπ. ).

Μπορείτε να καταπολεμήσετε το οίδημα εφαρμόζοντας φύλλα λάχανου ή ακατέργαστες πατάτες στα πόδια σας. Καλύψτε την κομπρέσα με κερωμένο λάσπη με συνηθισμένο παχύ χαρτί, όχι σελοφάν, έτσι ώστε το δέρμα να αναπνέει. Η διαδικασία γίνεται πριν τον ύπνο και η λοσιόν αφήνεται όλη τη νύχτα.

Οι γιατροί συνταγογραφούν επίσης φάρμακα για εσωτερική χρήση για έγκυες γυναίκες. Υπάρχουν venotonics που δεν επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μητέρας. Τις περισσότερες φορές, βασίζονται σε εκχυλίσματα φυτών.

Μετά τη λήψη φαρμάκων, ο φλεβικός τόνος αυξάνεται, τα τοιχώματα γίνονται ελαστικά, όχι τόσο τεντωμένα, η ροή της λέμφου βελτιώνεται, το υγρό μέρος του αίματος παύει να εισχωρεί στον ενδοκυτταρικό χώρο και περνάει οίδημα. Δεν μπορείτε να πίνετε αυτά τα χρήματα χωρίς ιατρική συνταγή.

Παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας των κιρσών

Υπάρχουν πολλές λαϊκές συνταγές για εγχύσεις, αφέψημα, λοσιόν και κομπρέσες. Συνιστάται ένας αριθμός χρημάτων να λαμβάνεται προφορικά. Παρακάτω περιγράφονται διάφορες επιλογές θεραπείας για κιρσούς που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους.

Λιλά βάμμα

Παίρνουν ένα δοχείο με όγκο ενάμισι λίτρα, ρίχνουν λουλούδια και λιλά φύλλα σε αυτό. Στη συνέχεια, όλα χύνονται με βότκα ή ιατρικό αλκοόλ έτσι ώστε το υγρό να καλύπτει πλήρως το γρασίδι (στην άκρη του δοχείου). Επιμείνετε για μια εβδομάδα, ανακινώντας περιστασιακά, στη συνέχεια φιλτράρετε και τρίβετε τα πόδια με βάμμα κάθε μέρα. Τρίψτε το δέρμα με απαλές κινήσεις μασάζ, από τα δάχτυλα στα γόνατα.

Με τη βοήθεια του βάμματος, καταπολεμούν τη φλεγμονή, το οίδημα, τις κράμπες, τον πόνο στα πόδια.

Αλοιφή σκόρδου

Τα γαρίφαλα σκόρδου από ολόκληρο το κεφάλι ξεφλουδίζονται, αλέθονται σε μύλο κρέατος ή συμπιέζονται μέσω παρασκευής σκόρδου. Μετά από αυτό, πρέπει να πάρετε βούτυρο (άλατα) και να αναμίξετε με θρυμματισμένο σκόρδο, σε αναλογία 1: 2 (2 μέρη βούτυρο και 1 μέρος σκόρδο). Απλώστε αυτό το μείγμα στο προσβεβλημένο πόδι, καλύψτε με κερί χαρτί, επίδεσμο, η συμπίεση μπορεί να διατηρηθεί όλη τη νύχτα.

Η συμπίεση εξαλείφει τον πόνο, την αίσθηση καψίματος, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μαλακώνει το δέρμα και βοηθά στη σύσφιξη των πληγών.

Μέλι με σκόρδο

Πρέπει να πάρετε ένα κεφάλι σκόρδου και 250 ml μελιού (κατά προτίμηση linden ή φαγόπυρο). Και τα δύο συστατικά αναμιγνύονται καλά και εγχύονται για μια εβδομάδα. Πίνετε μια κουταλιά της σούπας, τρεις φορές την ημέρα, πριν από τα γεύματα.
Το εργαλείο ανακουφίζει από πρήξιμο και κόπωση, πόνο, οι κιρσίδες γίνονται λιγότερο αισθητές.

Χυμός πατάτας

Οι ακατέργαστες πατάτες τεμαχίζονται σε τρίφτη ή σε μπλέντερ, το gruel εφαρμόζεται σε πληγές. Η συμπίεση διατηρείται για περίπου μισή ώρα, αν θέλετε, μπορείτε να την αφήσετε όλη τη νύχτα. Για να αυξήσετε την απόδοση, πίνετε μισό ποτήρι χυμό πατάτας ταυτόχρονα. Το προϊόν ανακουφίζει από το πρήξιμο και την ταλαιπωρία στο πόδι, εξαλείφει τη βαρύτητα, μειώνει την κόπωση και τη φλεγμονή.

Ποια είναι η επίδραση της φθοράς εσώρουχων συμπίεσης για κιρσούς;

Τα εσώρουχα συμπίεσης δεν μπορούν να θεραπεύσουν κιρσούς. Αλλά η φθορά της επιβραδύνει την ασθένεια, ανακουφίζει πολλά από τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτήν και βελτιώνει την ευημερία.

Αφού φορέσετε το καλσόν συμπίεσης, ο αυλός των σαφενών φλεβών στενεύει, το αίμα και η λεμφαδένα ρέουν καλύτερα, δεν σταματούν στα άκρα. Ταυτόχρονα, το πρήξιμο απομακρύνεται, οι σπασμωδικές συστολές των μόσχων εξαφανίζονται, τα πόδια κουράζονται λιγότερο, δεν υπάρχει αίσθημα βαρύτητας.

Οι κύριοι τύποι εσωρούχων συμπίεσης, που συνταγογραφούνται για κιρσούς, κολάν, κάλτσες, κάλτσες, μακρύ κολάν. Συνιστάται να φοράτε προϊόντα κάθε μέρα, πρέπει να τα φοράτε το πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, πάντα σε ξαπλωμένη θέση.

Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί συμπίεσης των πλεκτών, που επιλέγονται ανάλογα με το στάδιο των κιρσών. Μόνο σωστά επιλεγμένα εσώρουχα θα έχουν το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Είναι καλύτερο να συνταγογραφηθεί από γιατρό, αλλά οι κάλτσες ή τα καλσόν με χαμηλή συμπίεση, για την πρόληψη, είναι εύκολο να αγοράσετε τον εαυτό σας.

Πριν αγοράσετε, πρέπει να προσδιορίσετε ακριβώς ποια κατηγορία συμπίεσης χρειάζεστε. Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της επισήμανσης των προϊόντων της επιλεγμένης εταιρείας σας. Οι αξιόπιστες εταιρείες χρησιμοποιούν πάντα τη λέξη "συμπίεση" για να ορίσουν την κατηγορία και να την ορίσουν σε mm Hg. Εάν το "DEN" είναι γραμμένο στη συσκευασία, τότε αυτό το προϊόν δεν έχει καμία σχέση με φαρμακευτικά λευκά είδη.