Κιρσοί: αιτίες, συμπτώματα και πρόληψη

phlebeurysm

Οι κιρσοί είναι διευρυμένες φλέβες. Οποιαδήποτε επιφανειακή φλέβα μπορεί να γίνει κιρσός, αλλά οι φλέβες στα πόδια επηρεάζονται συχνότερα. Σε όρθια θέση (όρθια και περπατώντας), η πίεση στις φλέβες του κάτω σώματος αυξάνεται.

Για ορισμένους, οι κιρσώδεις φλέβες και οι φλέβες της αράχνης είναι απλώς ένα καλλυντικό ζήτημα, αλλά για πολλούς ανθρώπους οι κιρσώδεις φλέβες μπορούν να προκαλέσουν βαρύτητα και οίδημα στα κάτω άκρα. Μερικές φορές οι κιρσίδες οδηγούν σε πιο σοβαρά προβλήματα - τροφικά έλκη.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και τα δύο μέτρα για την πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και χειρουργικών διαδικασιών για την αφαίρεση φλεβών (χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές).

Συμπτώματα των κιρσών

Οι κιρσοί ενδέχεται να μην προκαλέσουν πόνο. Τα σημεία που υποδηλώνουν κιρσούς περιλαμβάνουν:

 • Οι φλέβες είναι σκούρο μοβ ή μπλε
 • Φλέβες που εμφανίζονται στριμμένες και διογκωμένες. Είναι συχνά σαν κορδόνια στα πόδια σας

Όταν εμφανίζονται επώδυνα σημεία και συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα πόνου ή βαρύτητας στα πόδια
 • Κάψιμο, χτύπημα, μυϊκοί σπασμοί και οίδημα στα πόδια
 • Κνησμός γύρω από μία ή περισσότερες φλέβες
 • Αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από κιρσούς

Οι φλέβες της αράχνης είναι παρόμοιες με τις κιρσούς, αλλά είναι μικρότερες. Αυτές οι φλέβες είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και συχνά είναι κόκκινες ή μπλε.

Οι φλέβες της αράχνης βρίσκονται στα πόδια, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν στο πρόσωπο. Διαφέρουν σε μέγεθος και συχνά μοιάζουν με αράχνη.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε συμπτώματα χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας και θέλετε να προσδιορίσετε την ακριβή αιτία και να απαλλαγείτε εντελώς από την ταλαιπωρία, εγγραφείτε τώρα για συμβουλευτική. Οι έμπειροι φλεβολόγοι θα ελέγξουν την κατάσταση του αγγειακού κρεβατιού και θα δώσουν ατομικές συστάσεις με βάση την εμπειρία.

Αιτίες των κιρσών

Οι αδύναμες ή κατεστραμμένες βαλβίδες μπορεί να οδηγήσουν σε κιρσούς. Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα από την καρδιά σας στους ιστούς σας και οι φλέβες επιστρέφουν αίμα στην καρδιά σας. Οι φλέβες στα πόδια λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα.

Οι μυϊκές συσπάσεις στα κάτω πόδια λειτουργούν ως αντλία και τα ελαστικά τοιχώματα των φλεβών βοηθούν το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά σας. Μικρές βαλβίδες στις φλέβες σας ανοίγουν όταν το αίμα ρέει στην καρδιά σας και μετά κλείνει για να σταματήσει το αίμα να ρέει πίσω. Εάν αυτές οι βαλβίδες είναι αδύναμες ή κατεστραμμένες, το αίμα μπορεί να ρέει πίσω και να συσσωρεύεται στη φλέβα, προκαλώντας τέντωμα ή στροφή των φλεβών.

Παράγοντες κινδύνου

Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών:

 • Ηλικία. Ο κίνδυνος των κιρσών αυξάνεται με την ηλικία. Η γήρανση προκαλεί φθορά στις βαλβίδες των φλεβών που βοηθούν στη ρύθμιση της ροής του αίματος. Τελικά, η φθορά προκαλεί το αίμα να ρέει πίσω στις φλέβες σας.
 • Φύλο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτήν την ασθένεια. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της προεμμηνόρροιας ή της εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι ένας παράγοντας επειδή οι γυναικείες ορμόνες τείνουν να μειώνουν την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των φλεβών. Τα ορμονικά φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών.
 • Εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματος στο σώμα σας αυξάνεται. Αυτή η αλλαγή υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανεπιθύμητη παρενέργεια των διασταλμένων φλεβών των ποδιών. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο.
 • Οικογενειακή νόσος. Εάν άλλα μέλη της οικογένειας είχαν κιρσούς, είναι πιο πιθανό.
 • Παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στις φλέβες σας.
 • Μόνιμος ή καθιστικός τρόπος ζωής. Το αίμα σας δεν ρέει επίσης εάν βρίσκεστε στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές των κιρσών, αν και σπάνιες, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Έλκος. Πεπτικά έλκη μπορεί να σχηματιστούν στο δέρμα κοντά σε κιρσούς, ειδικά κοντά στους αστραγάλους. Ένα αποχρωματισμένο σημείο στο δέρμα εμφανίζεται συνήθως πριν σχηματιστεί το έλκος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως εάν υποψιάζεστε ότι έχετε έλκος.
 • Θρόμβοι αίματος. Μερικές φορές οι βαθιές φλέβες στα πόδια διευρύνονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το προσβεβλημένο πόδι μπορεί να γίνει οδυνηρό και πρησμένο. Οποιοσδήποτε επίμονος πόνος στα πόδια ή πρήξιμο απαιτεί ιατρική φροντίδα, διότι μπορεί να υποδηλώνει θρόμβο αίματος, μια κατάσταση ιατρικά γνωστή ως θρομβοφλεβίτιδα.
 • Αιμορραγία. Μερικές φορές μπορεί να εκραγούν φλέβες πολύ κοντά στο δέρμα. Αυτό συνήθως προκαλεί μόνο μικρή αιμορραγία. Αλλά οποιαδήποτε αιμορραγία απαιτεί ιατρική βοήθεια.

Πρόληψη κιρσών

Δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής εντελώς των κιρσών. Αλλά η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και του μυϊκού τόνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κιρσών. Οικιακές θεραπείες για δυσφορία στη φλεβίτιδα:

 • Γυμναστική
 • Διατήρηση ενός βέλτιστου δείκτη μάζας σώματος
 • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
 • Αποφύγετε ψηλά τακούνια, άκαμπτα καλσόν και άλλα σφιχτά ρούχα
 • Αύξηση ποδιών
 • Αλλάζετε τακτικά τη στάση ή τη στάση σας

Λοιπόν, ας προχωρήσουμε.